Assassin's Creed 3 Článek Wii U mix: Nintendo Land a zabijáci

Wii U mix: Nintendo Land a zabijáci

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

8. 1. 2013 23:00
Reklama

Herní nabídka nové konzole Nintendo Wii U není pro začátek vůbec špatná. Po zevrubných testech atmosférické akce ZombiU a tradičně skvělé hopsačky New Super Mario Bros. U jsme se podívali na zoubek dalším titulům, které si mohou pořídit majitelé Wii U. Kompilace Nintendo Land vysloveně nezáří, ale nabízí solidní porci zábavy a inspiraci pro vývojáře k využití GamePadu a asymetrického multiplayeru. Sonic & All Stars Racing Transformed jsou překvapivě zdatným vyzyvatelem tradiční série Mario Kart. Své kvality si drží také třetí díl Assasssin's Creed.

Nintendo Land: zábava v jednom i v pěti

Nintendo Land plní podobnou úlohu jako Wii Sports a Wii Play pro původní Wii – nabízí "startovací" porci zábavy a snaží se vypíchnout unikátní prvky konzole a jejího dotykového ovladače. A vzdor skepsi plynoucí z nepřesvědčivého představení na E3 se daří dosáhnout solidní zábavnosti. Jednotlivé, postupně odemykané minihry čerpají inspiraci ze známých značek Nintenda a pohrávají si s myšlenkou asymetrického multiplayeru či neobvyklého ovládání. Více hráčů spolehlivě zabaví kooperativní duchařská minihra Luigi's Ghost Mansion a vyřádí se v soutěživém pobíhání po zahradě Animal Crossing: Sweet Day. Zatímco čtyři borci s Wiimoty se snaží posbírat co nejvíce ovoce, pátý hráč s GamePadem naviguje analogovými páčkami dvojici "policajtů". Svižná i zábavná je také honička v Mario Chase, kooperace v Pikmin Adventure či akce v Metroid Blast; z multiplayerových hříček je slabší snad jen The Legend of Zelda: Battle Quest, kde se kombinuje šermování ovladačem s lukostřelbou skrz GamePad.

Pro jednoho hráče je určena další speciální sada miniher, z nichž vyčnívá zejména Donkey Kong's Crash Course – balanční arkáda s chytlavým principem a vyváženou obtížností. Díky odlehčení ovladače je také dost zábavné házení hvězdic v Takamaru's Ninja Castle. Překvapivě dobré ovládání má jinak nudnější Ballooon Trip Breeze, kde hráči navigují Mii postavičku létající mezi checkpointy na baloncích. U dna zábavnosti pak bohužel leží sbírání ovoce s Yoshim, podivná rytmická minihra Octopus Dance a závodění na způsob F-Zero. Dohromady je ale NintendoLand velmi solidní sbírkou miniher. Pozor ale: zábavnost prudce roste s větším počtem hráčů a pro ně je potřeba mít v zásobě také dostatek ovladačů – větší počet Wiimotů je pro dobrou Nintendo-party nezbytností.

Hodnocení: 7/10

Assassin's Creed III

Třetí regulérní díl populární série UbiSoftu je pochopitelně jednou z nejlákavějších her launchové nabídky. V naší recenzi verze pro PS3 a X360 Petr Strecker rozebral do detailů kvality titulu, který celé dění přesouvá do období války za nezávislost, představuje nového hrdinu Connora a řadu pro Assassin's Creed netypických mechanismů, jako jsou odlišně pojaté souboje, akrobatické proskakování divočinou, lodní bitvy a celá řada dalších nadstandardních aktivit, které prodlužují hratelnost nad rámec cca dvacetihodinové hlavní kampaně.

Wii U konverze hry je poměrně poctivá. Využití GamePadu a jeho druhého displeje není nijak objevné, ale pomáhá. Na malé obrazovce mají hráči k dispozici mapu a několik užitečných ikon, například pro rychlé zavolání koně či přehazování zbraní. Na dotykový displej je také možné přesunout všechny prvky ovládacího rozhraní a nechat si tak na velké TV "čistý" obraz. Technická stránka je ale znatelně horší než na konkurenčních konzolích – v porovnání s PS3 a X360 nabízí výrazně menší dohled a dojem kazí také větší množství bugů typu vojáků procházejících skrz postavy v cut-scéně či náhlého "zamrznutí" Connora na místě, které vyřešil až restart mise. Nejde o zásadní chyby, které by bouraly zážitek z bezpochyby vynikajícího a trvanlivého dobrodružství, a nejspíše souvisejí především s výkonem Wii U. Assassin's Creed III tak lze majitelům Wii U rozhodně doporučit.

Hodnocení: 8/10

Sonic & All Stars Racing: Transformed: skloň se, Mario

Příjemné překvapení v nabídce launchových titulů je pokračování závodní série s postavičkami ze série Sonic. Transformed v názvu odkazuje k prvku, který nedávno jako novinku prezentoval také Mario Kart – jízdu ve vodě i plachtění vzduchem. Sonicovské závody toho ale využívají jetšě více a na okruzích motivovaných klasikami jako Super Monkey Ball, Golden Axe, Crazy Taxi nebo Night into Dreams si tak hráči vyzkoušejí klasickou jízdu, driftování, skoky a časté proměny svého vozítka, kdy poprvé jedou stejnou trať normálně po čtyřech kolech, aby vzápětí přesedlali na rychlejší stíhačku a museli volit alternativní cestu či styl jízdy. V poměrně rozsáhlém kariérním režimu World Tour se střídají jak prostředí, tak i typy závodů a vedle klasických subojů tak dojde i na vyhýbací arkádu, driftování, časovou jízdu či souboje s bossy.

S Mario Kart Sonicovy závody spojuje velmi arkádový, ale příjemný jízdní model, a využívání celé řady power-upů, které však alespoň pocitově nejsou tak ničivé. Multiplayerové závodění, ať už ve split-screenu anebo online až v deseti lidech je tak pocitově o něco pohodovější. Výhodou Wii U verze je možnost přenosu obrazu na displej GamePadu – díky tomu může lokální multiplayer hrát i pět lidí naráz; čtyři ve split-screenu na velké TV a pátý na ovladači. Další vymoženosti Wii U verze už nijak výslednou kvalitu nezvyšují: alternativní ovládání naklápěním ovladače je spíše k vzteku, speciální režimy Ninja Tag a Banana Heist jsou spíše ze sorty jednou zkusit a zapomenout. Každopádně je však Sonic & All Stars Racing Transformed plynulou, dobře vypadající a pestrou závodní arkádou, která překvapivě nechává za sebou i největší žánrovou konkurenci.

Hodnocení: 8/10

Sports Connection: o důvod víc vyrazit sami na hřiště

Kolekce, která nabízí šestici populárních sportů (americký fotbal, basketbal, tenis, golf, motokáry a fotbal), ale nezpracovává zajímavým způsobem ani jediný z nich. Takový je smutný obrázek Sports Connection. Prakticky neovladatelný basketbal, velmi repetitivní kopaná, kde hráč nemají individualitu a jen se neustále opakuje trojice pokynů. Tenis, který s Wiimotem funguje zhruba tak jako tenis v klasických Wii Sports... a když se hráč pokusí ho ovládat pomocí dotykového GamePadu a stylusu, zážitek dramaticky poklesne. Golf, který má v sobě sotva desetinu zábavnosti Tiger Woods PGA Tour z původního Wii. Zcela bezkrevné závody motokár, v nichž hráč bojuje s nepřesným ovládáním... a mnohem více s nudou na nezajímavé trati s průměrnými oponenty. Americký fotbal dělá nehratelným nutnost dotýkat se na GamePadu titěrných ikon jednotlivých hráčů.

Při tom všem navíc Sports Connection disponuje podprůměrnou grafikou a při split-screen režimu přesto významně klesá framerate a dochází k zásekům. Podle všeho horkou jehlou ušitá sportovní kompilace patří k největším zklamáním launchové nabídky.

Hodnocení: 3/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama