Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC

Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC | Kapitola 9

Komerční sdělení
13. 3. 2024 10:00

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Prachové filtry 4. Interiér - levá strana 5. Interiér - pravá strana
6. Vestavba vzorové sestavy - základní deska, radiátory, ventilátory 7. Vestavba vzorové sestavy - napájecí zdroj, disky 8. Vestavba vzorové sestavy - chladič, grafika, měření hluku 9. Hodnocení a závěr

Skříně Fractal Design řady North zaznamenaly od loňského roku u zákazníků nebývalý zájem, a proto není divu, že severský výrobce nyní přichází s atraktivním rozšířením řady o rozměrově větší model North XL. Novinka si zachovává všechny pozitivní vlastnosti výchozího modelu North a k tomu přidává více prostoru s možností instalace rozměrných komponent i těch nejvýkonnějších počítačových sestav.

Reklama

Hodnocení dnes testované skříně Fractal Design North XL bude v mnohém odpovídat tomu, co bylo řečeno v prosinci 2022 v rámci závěru naší recenze výchozího modelu North

neskutecna-designova-pecka-test-skrine-fractal-design-north
i Zdroj: PCTuning.cz

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North

Petr Kupský
7. 12. 2022 15:00
Obsah z PCTuning.cz

Dřevo, leštěná ocel, mosaz a kůže. To jsou typické materiály používané u nábytku. Najdeme je však i u detailů nové…

Dalo se to očekávat, neboť nový model North XL je prakticky jen jeho mírně zvětšenou variantou. Máme zde tedy opět produkt skandinávského designového stylu cílený pro použití v obývacích prostorech našich domovů, kde se přirozeně začlení mezi ostatní kusy nábytku.

Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC
i Zdroj: Hrej.cz

Za příslovečnou kvalitou konstrukce testované skříně stojí v první řadě dokonalé dílenské zpracování a použití dostatečně silných plechů. Bezchybné je také lakování jednotlivých dílů, které tak mají jednotný odstín a strukturu. Hodnotně působí doplňky z ušlechtilých materiálů, jako je leštěná ocel, mosaz, dřevo a kůže.

Koncepce zcela otevřeného vnitřního prostoru skříně dovoluje použití i těch nejvýkonnějších komponent se značnými  rozměry a s obvykle vysokou produkcí odpadního tepla. Skříň North XL i s rezervou pojme základní desku formátu E-ATX, napájecí zdroj může mít délku až 290 mm, grafická karta dokonce 413 mm. Rozměrné plochy průduchů na čele, stropě a zádi skříně umožní snadný průchod chladícího vzduchu vnitřním prostorem. V případě vzduchového chlazení procesoru můžeme vybírat i mezi obrovskými věžovými chladiči do výšky 185 mm, u vodního chlazení lze na čele skříně použít radiátor do velikosti 420 mm, na stropě pak do 360 mm. Pochvalu si zaslouží kvalitní prachové filtry u všech průduchů určených k nasávání vzduchu do skříně.

Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC
i Zdroj: Hrej.cz

Rozměrově větší North XL dostala na rozdíl od výchozí North od výrobce do vínku o jeden čelní ventilátor více, takže na čele má standardně tři 140mm ventilátory Aspect 14 PWM. Jedná se spíše o vysokorychlostní ventilátory, které mají poměrně vysokou startovací a současně nejnižší provozní rychlost cca 500 ot./min. I když netrpí žádnými parazitními zvuky, v nejnižších otáčkách vytváří dohromady aerodynamický hluk na úrovni 32 dBA, který je v tiché místnosti při poslechu z bezprostřední blízkosti přeci jen mírně slyšitelný. Hlučnost na této úrovni však považuji za stále přijatelnou i pro dlouhodobé použití. Vyšší základní otáčky ventilátorů na druhou stranu zajistí již v nejnižší úrovni docela citelný průtok chladícího vzduchu interiérem skříně, který může být dostačující i během provozu sestavy ve střední zátěži.

Musím vyzvednout také prostorové možnosti XL varianty skříně North pod přepážkou základní desky, kde snadno uklidíme veškerou potřebnou kabeláž. Oproti menší variantě skříně má tento prostor po celé ploše přepážky konstantní šířku 29 mm (u skříně North se prostor za čelem zužuje). Velmi kvituji možnost instalace až dvojice 180mm ventilátorů na strop skříně. Tovární ventilátory této velikosti dokážou zajistit tiché a velmi účinné chlazení již od nízkých otáček.

Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC
i Zdroj: Hrej.cz

Fractal Design jako jeden z mála výrobců u svých skříní stále dbá na konstrukční opatření proti přenosu hluku od instalovaných mechanických disků do zbytku skříně. U modelu North XL se tedy nemusíme obávat použití disků velikosti 3,5“, pro něž jsou k dispozici dva samostatné plechové držáky na dně skříně. Disky jsou v nich upevněny pomocí speciálních šroubů v pružných gumových průchodkách.

Kladně hodnotím také možnost výběru ze dvou barevných variant (bílé a černé), a také mezi verzí TG s bočnicí z temperovaného skla, nebo verzí Mesh s ventilační bočnicí z děrovaného plechu.

Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud bych měl skříni Fractal Design North XL něco vytknout, tak pouze absenci kontrolky aktivity disku a tlačítka Reset. Od těchto prvků výrobci skříní postupně upouštějí, ale toto považuji za šetření na nepravém místě. Základní desky jsou stále vybaveny potřebnými porty a mně osobně tyto prvky chybí. Každopádně k portu kontrolky aktivity disku bych si v nouzi alternativně připojil dostupnou kontrolku spuštění sestavy.

Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC
i Zdroj: Hrej.cz

O prodejnosti nové skříně bude velkou měrou rozhodovat také její cena. Tu mohu zatím jen odhadnout z ceny doporučené výrobcem, která činí 169,99 dolarů. Pokud tuto částku převedu na naši měnu a přidám 21% DPH, dostanu se na cenu 4 500 Kč. To je přibližně o pětistovku více, než aktuálně zaplatíme za menší variantu Fractal Design North. V Evropě se nové skříně do prodeje dostanou se zpožděním pár dní kvůli současným problémům s lodní dopravou. 

Za zapůjčení skříně, AIO chladičů, ventilátorů a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Závěrečné hodnocení najdete na webu PCTuning.cz

test-skrine-fractal-design-north-xl-skandinavsky-styl-pro-vase-pc
i Zdroj: PCTuning.cz

Test skříně Fractal Design North XL: skandinávský styl pro vaše PC

Petr Kupský
7. 3. 2024 15:00
Obsah z PCTuning.cz

Skříně Fractal Design řady North zaznamenaly od loňského roku u zákazníků nebývalý zájem, a proto není divu, že severský…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama