Rusko se nestydí zneužít k propagandě i hry. Nebezpečí číhá v Minecraftu i World of Tanks
i Zdroj: Wargaming.net / World of Tanks press kit
World of Tanks Novinka Rusko se nestydí zneužít k propagandě i hry. Nebezpečí číhá v Minecraftu i World of Tanks

Rusko se nestydí zneužít k propagandě i hry. Nebezpečí číhá v Minecraftu i World of Tanks

Jakub Fišer

Jakub Fišer

1. 8. 2023 10:00 3

Ruská propaganda se rozšiřuje i do světa videoher. Už je to rok a půl od vypuknutí války na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo. Nyní vychází na povrch, že propaganda se cíleně šíří v oblíbených online hrách, jako je Minecraft, Roblox nebo World of Tanks.

Reklama

  • Ruská propaganda cílí na fanoušky počítačových her
  • Nejvíce politických témat prosakuje do Minecraftu, Robloxu a World of Tanks

Kreml se snaží cílit na mladé a snadno ovlivnitelné publikum. Prostřednictvím videoher, ale také diskuzních kanálů a fór, jako je Reddit nebo Discord, se snaží předat myšlenku, že za válku mohou západní mocnosti a Ukrajinu je třeba „denacifikovat“.

Deník The New York Times například informoval o tom, že fanoušci Ruska uspořádali v Minecraftu rekonstrukci bitvy o Soledar, to je ukrajinské město nedaleko Bachmutu, které ruské jednotky obsadily v lednu tohoto roku.

Ve World of Tanks pro změnu došlo k přehrání vojenské přehlídky na počest 78. výročí porážky nacistického Německa ve druhé světové válce. Tanky ve hře přitom obsahovaly rudé sovětské hvězdy, protože mělo jít o videoherní rekonstrukci přehlídky z roku 1945.

„Propaganda se snaží hlavně o to, aby Wagnerovci a ruská armáda vypadali cool a hrozivě,“ uvedl pro Times Clint Watts, expert ze společnosti Microsoft, která vlastní a provozuje videohru Minecraft. Mezi komunitou hráčů se šíří také písmeno „Z“, coby symbol ruských válečných aktivit.

Na nedávném setkání s tiskem prezident Ruska Vladimir Putin zdůraznil, že videoherní odvětví je třeba podporovat, řekl doslova, že „hry by měly být na pomezí umění a vzdělávání“. Tím si jistě získal fanoušky her, kteří jsou často vnímáni negativně ve společnosti. Ve skutečnosti je to však pouze snaha zmanipulovat širokou masu lidí přes jejich zájem – videohry.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama