Red Dead bude sloužit jako výuková pomůcka
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Red Dead bude sloužit jako výuková pomůcka

Red Dead bude sloužit jako výuková pomůcka

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 2. 2021 10:21

Knoxvillská University of Tennessee nabídne svým studentům v oboru historie velmi neobvyklou učební pomůcku. Profesor historie Tore Olsson, mimo jiné náruživý hráč, totiž pro příští semestr připravil předmět “Red Dead America”, který na sérii Red Dead Redemption ukáže kontexty života v rodících se Spojených státech na přelomu 19. a 20. století.

Reklama

Olsson se na svém Twitteru podělil o řadu témat, které hry dle něj zpracovávají autenticky a poučně. Samozřejmě přiznává, že je virtuální divoký západ stále romantickou báchorkou a v lecčems nedosahuje akademické přesnosti. Zároveň však dodává, že hry velmi zdařile zachycují vliv monopolního kapitalismu a budování železnice, problematiku rasismu, segregace a nakládání s původním obyvatelstvem nebo emancipaci žen. Obecně jde především o vyobrazení společenských problémů a stereotypů, které jsou pro hry od studia Rockstar Games typické. V tomto případě úzce spojené s penězmi, monopolizací a vztahem k odlišným národnostem a rasám.

Though often historically inaccurate, the games skillfully broach a number of crucial historical issues in the 1899-1911 period, such as:

-The frontier mythology and its long afterlife
-The expansion of monopoly capitalism and how railroads extended corporate power /2

— Tore Olsson (@ToreCarlOlsson) February 11, 2021

Inspirací byl pro Olsson článek jeho akademického kolegy Jonathana S. Jonese, který se zabýval tím, jak dokáže Red Dead Redemption 2 hráčům demonstrovat historickou problematiku rasismu. K přihlášení do předmětu prý nebude nutné vlastnit konzoli/počítač ani kopie obou her, Olsson však spoléhá na to, že má řada studentů se sérií Red Dead zkušenosti. Od projektu si slibuje větší zájem studentů i mimo obor historie, a obecně zájem plynoucí z využití neortodoxního a moderního média. 

Snaha využívat hry s historickým námětem k výuce však není úplně ojedinělá. Podobnou registrujeme i na území České republiky. V roce 2018 na Filozofické Fakultě Masarykovy univerzity, s podporou Ústavu pomocných věd historických a archivnictví, proběhl seminář věnovaný vyobrazení počátku 15. století v Kingdom Come: Deliverance. Výuka však měla poměrně kontroverzní dohru a proti výsledku se velmi ostře ohradil například šéfdesignér a scénárista hry, zakladatel studia Warhorse Daniel Vávra. 

 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama