Evropští funkcionáři brojí proti lootboxům
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Evropští funkcionáři brojí proti lootboxům

Evropští funkcionáři brojí proti lootboxům

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

17. 9. 2018 17:55 34
Reklama

Jen málokteré události spojené s herním průmyslem dovedou otřást celým kontinentem, potažmo světem. Až doposud se jednalo spíše o témata závislostí či násilných excesů psychicky labilních jedinců, kteří náhodou hráli videohry. Za problém číslo jedna jsou však nově považovány lootboxy, a to do takové míry, že se proti nim spojilo hned 15 vysokých funkcionářů evropských států – a i Česká republika má v tomto boji své zastoupení.

Evropští funkcionáři brojí proti lootboxům
i Zdroj: Activision

Jak už jsme vás v minulých měsících informovali, hned několik států začalo vyšetřovat konkrétní hry kvůli lootboxům, a to pro jejich blízkost hazardním hrám. Za své peníze totiž nezískáte přesně definovanou výhru, v mnoha případech dokonce ani nezjistíte, jak malá je procentuální šance na zisk něčeho cenného. V jiných titulech lze zase se získaným obsahem obchodovat, čímž nabývá tržní hodnoty.

Z našeho zpravodajství již víte o šetření těchto praktik příslušnými úřady Belgie nebo Nizozemí, aktivitu však nově začaly projevovat i další státy. Během letošního zasedání Evropského fóra pro regulaci gamblingu došlo k hromadnému podpisu dokumentů, ve kterých se zúčastnění zavazují ke společnému řešení problematiky lootboxů. Konkrétně se jednalo o tyto evropské funkcionáře, které doplnil také zástupce amerického státu Washington:

  • Rakousko: Alfred Hacker, ředitel Federálního ministerstva financí
  • Česká republika: Karel Blaha, ředitel Státního dozoru nad hazardními hrami
  • Francie: Charles Coppolani, předseda Státního regulačního dozoru nad online hrami
  • Gibraltar: Andrew Lyman, výkonný ředitel Gamblingové divize Gibraltaru
  • Irsko: Brendan Mac Namara, hlavní úředník Odboru pravidel pro hazardní hry
  • Isle of Man: Steve Brennan, výkonný ředitel Komise pro dohled nad hazardními hrami
  • Jersey: Jason Lane, výkonný ředitel Komise pro dohled nad hazardními hrami
  • Lotyšsko: Signe Birne, ředitel Komise pro dohled nad loteriemi a hazardními hrami
  • Malta: Heathcliff Farrugia, výkonný ředitel Národního herního úřadu
  • Nizozemsko: Jan Suyver, předseda představenstva Národního herního úřadu
  • Norsko: Henrik Nordal, zástupce generálního ředitele Národního herního úřadu
  • Polsko: Pawel Gruza, zástupce ministra financí
  • Portugalsko: Teresa Monteiro, viceprezidentka Oddělení pro rozvoj turistiky
  • Španělsko: Juan Espinosa García, ředitel Generálního ředitelství pro regulaci hazardních her
  • Velká Británie: Neil McArthur, výkonný ředitel Státní komise pro gambling
  • Stát Washington: David Trujillo, ředitel Státní komise pro gambling

Hlavním bodem programu bude vymýcení webových stránek třetích stran, které nabízejí nefalšovaný gambling spojený s lootboxy. Tak to ostatně dělala třeba nechvalně proslulá stránka CS:GO Lounge, která provozovala peněžitý sázecí systém na skiny a herní předměty do stejnojmenné hry od Valve. Sdružení se také bude snažit o donucení herních firem ke spolupráci na ničení těchto hazardních webů.

Evropští funkcionáři brojí proti lootboxům
i Zdroj: Hrej.cz

Tam ale působnost nekončí, dalším cílem je tlak na herní společnosti, aby do svých her tyto systémy vůbec nevkládaly, a to i takovými způsoby, které by lootboxy mohly v jednotlivých zemích postavit úplně mimo zákon. Hlavní motivací těchto regulací jsou mj. dopady placených krabic na děti, které se jim nedovedou dostatečně bránit.

Spojená snaha by pak mohla přinutit ke spolupráci i firmy, které v těchto praktikách dosud nevidí žádný problém – vzpomeňme třeba Blizzard, který nesouhlasí s výsledky šetření belgických úřadů, nebo EA, která ve stejné zemi dokonce odmítla odstranit krabice z her FIFA. Případný zákaz prodeje hry v jednom státu není pro velké firmy až takový problém, potenciální společná kupní síla všech zúčastněných zemí však činí nezanedbatelná procenta, o které by žádný vydavatel přijít nechtěl.

Do budoucna je navíc možné, že se svým podpisem přispěchají další státy. Kupříkladu Velká Británie v lootboxech dříve žádný problém neviděla, Neil McArthur za ni však nakonec dokument podepsal, a podobně to může dopadnout i v jiných zemích. Bude tato snaha začátkem konce výherních krabic? To ukáže až čas, snaha o řešení problému je však velice sympatickým krokem – a o to více jsme pyšní, že i naše země se na ní podílí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama