Proběhlo udílení herních cen IGF a GDCA
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Proběhlo udílení herních cen IGF a GDCA

Proběhlo udílení herních cen IGF a GDCA

Kateřina Stuchlíková

Kateřina Stuchlíková

22. 3. 2018 09:04 2
Reklama

Ve dnech 19. - 23. 3. 2018 probíhá v San Franciscu Game Developers Conference, na níž si programátoři, umělci, producenti, herní designéři a další herní profesionálové hromadně vyměňují své zážitky a zkušenosti. V rámci této vývojářské konference mimo jiné probíhají hned dvě udílení ocenění za nejvýraznější herní kousky – Game Developers Choice Awards (GDCA) a také, nejen mezi milovníky nezávislých kousků vyhlášený a prestižní, Independent Games Festival (IGF). V obou případech probělo slavnostní vyhlášení a udílení cen již včera, takže vítězové jsou známí.

GDCA uděluje ceny již 18. rokem ve 14 různých kategoriích, z nichž hned tři (hra roku, nejlepší zvuk a nejlepší design) letos vyhrála The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Dvě ocenění (nejlepší mobilní hra, cena za inovaci) si také odnesla vizuálně nesmírně zajímavá logická hra a adventurka Gorogoa. Bez ocení nezůstaly samozřejmě ani další významné kousky loňského roku, jako Cuphead, What Remains of Edith Finch, Horizon Zero Dawn, NieR: Automata (získalo cenu publika) nebo SUPERHOT VR. Kompletní seznam letošních nominovaných si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách GDCA, výsledky pak na stránkách Gamasutry

Festival nezávislých her IGF udělující ceny v osmi kategoriích je pro našince ještě možná o ždibíček zajímavější, neboť se letos mezi nominované finalisty podařilo probojovat hned dvěma českým titulům. Historicko-vzdělávacímu interaktivnímu dokumentu Attentat 1942 a bujaré adventurce Chuchel. A právě nejnovější kousek z dílny Amanita Design cenu odborné poroty za vizuální stránku (Excellence in Visual Art) skutečně získal, a rozdupal tak další nominované a často velmi výrazné konkurenty jako třeba Cuphead nebo Night in the Woods. Nutno podotknout, že Amanita obstála v nejrůznějších kategoriích IGF již v předchozích ročnících se svými staršími hrami (Samorost, Botanicula, Machinarium).

Vzhledově neotřelá adventurka Night in the Woods ovšem s prázdnou také neodešla a odnesla si hlavní ocenění soutěže a finanční odměnu 30 000 dolarů a také cenu za vyprávění. Dvě kategorie vyhrál i zajímavý studentský projekt v podobě puzzle hríčky nazvané Baba Is You a za zvláštní zmínku určitě stojí i vítězství Getting Over it with Bennett Foddy, pro svůj řekněme nekonvenční přístup k hraní (The Nuovo Award). Seznam nominovaných si můžete prohlédnout zde .

V neposlední řadě by vám nemělo uniknout, že Steam právě v tuto chvíli v rámci probíhajícího vyhlašování nabízí část finalistů obou soutěží ve slevové akci. Mimo nejprofláklejších kousků tak třeba můžete pořídit s dvacetiprocentní slevou nesmírně vtipné a překvapivě obsažné RPG West of Loathing, které vypadá, jako by ho kreslilo pětileté dítě, nebo třeba Don´t Make Love, simulátor milostného života kudlanky nábožné, za polovinu běžné ceny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama