NfS: Vývoj her je drahý, jaká je jejich hodnota?
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka NfS: Vývoj her je drahý, jaká je jejich hodnota?

NfS: Vývoj her je drahý, jaká je jejich hodnota?

David Plecháček

David Plecháček

6. 11. 2017 10:54 15
Reklama

Za čtyři dny vychází Need for Speed Payback, jedno z želízek předvánoční sezóny společnosti Electronic Arts. Firma byla v předchozích dnech podrobena kritice, jakým směrem se její hry vlastně ubírají a proč ve všech musí být mikrotransakce nebo lootboxy, když se prodávají za plnou cenu. Výjimkou není ani zmíněná závodní hra, neboť i Payback má po vzoru Forzy krabice s překvapením uvnitř.

V rozhovoru pro Glixel výkonný producent studia Ghost Games Marcus Nilsson vysvětloval, proč se s podobnými mechanismy setkáváme čím dál častěji i v rámci AAA her. „Pokud bude způsob, jak si něco prémiově pořídit za reálné peníze, vždycky se najde skupina lidí, která si tu danou věc pořídí,“ tvrdí.

„Je evidentní, že s cenou her to nijak nepohlo,“ odpověděl Nilsson na otázku, jestli jsou lootboxy a in-game nákupy reakcí na to, že hry stojí stále stejně, ačkoliv se neustále rozšiřují co do velikosti a hratelnosti. „Také vím, že vývoj her je v současnosti dražší, než byl kdykoliv předtím. Herní svět se přímo před námi mění. Více lidí hraje méně her a tráví v nich mnohem více času. Právě angažovanost ve hrách je důležitá. Jak ale nabídneme hráčům delší zážitek?“

Nilssen říká, že nejtěžší na tom všem je najít zlatou střední cestu, která by vyhovovala oběma stranám. „Děláme hry, které stojí 60 dolarů, ale najdou se lidé, kteří jejich cenu odhadují na 40 dolarů. Jaká je ale jejich hodnota? Hry jako GTA5 a GTA Online versus The Last of Us, hra, kterou dohrajete za deset hodin. Jak byste to ohodnotil? To je ale na delší diskuzi,“ řekl.

Diskuze na podobná témata je nutná, ačkoliv reálně hrozí, že za platební zeď budou vydavatelé zamykat čím dál více obsahu, aby se finančně náročný vývoj zaplatil, a to i přes nelibost komunity. Jasnou a srozumitelnou odpověď na otázku správné a ideální hodnoty různě dlouhých her ale zatím stále nikdo nezná.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama