Kaplan: Smurfing v OW není problém
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Kaplan: Smurfing v OW není problém

Kaplan: Smurfing v OW není problém

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

13. 4. 2017 09:40
Reklama

Všechny kompetitivní hry trpí na stejnou sadu problémů, mezi které patří podvádění, boostování méně schopných hráčů někým silnějším a nepopulární smurfování. Pokud multiplayerovky nehrajete, pak si pod tímto pojmem představte situaci, kdy si zkušený hráč vytvoří nový účet (= koupí si hru znovu) a začne hrát od začátku proti hráčům s mnohem nižším rankem. Podobně je na tom i Overwatch, ovšem pohledem šéfa vývoje Jeffa Kaplana se tento problém u jeho hry až příliš zveličuje.

Kaplan sice nedávno komentoval smurfing v diskuzním fóru a označil ho za podvádění, ale v dalších rozhovorech uvedl, že se smurfingu dá poměrně účinně bránit. Her, kterých stráví zkušený hráč na nižším ranku, totiž nebude mnoho a systém ho během chvíle vysune zpět, kam patří. Kaplan uvádí i konkrétní příklad: „Před několika týdny jsme mohli sledovat stream jednoho profesionálního hráče, který smurfoval. Sledovali jsme jeho matchmaking rating, porovnávali ho s jeho hlavním účtem a v 15 hrách byl shodný. Realita je taková, že zkušení hráči se velmi rychle přesouvají k vyšším rankům.“

Matchmaking rating je interní mechanismus, na základě kterého se posuzuje úroveň hráče v závislosti na tom, jaké mu přidělí spoluhráče, resp. protihráče. V tomto ohledu zkrátka nelze zásadně změnit to, co už hráč umí, pokud se úmyslně nesnaží hrát špatně. Je-li jeho motivací dominovat nad slabšími hráči, bude hrát stejně, jako kdyby hrál standardní zápas, a proto nebude mít jeho smurfování delšího trvání.

Bohužel, hráči si to nemyslí a představa, že smurfové stejně dostanou určitý počet svých vytoužených her proti slabším protivníkům, se jim ani trochu nelíbí. Napříč diskuzemi se najde mnoho témat, kde si hráči stěžují, Kaplan ovšem uvádí, že někdy jde o stížnosti neoprávněné. I tak ale slibuje, že jeho tým bude pečlivě sledovat jakékoliv nevhodné chování a zasáhne proti němu. První krok ale už Overwatch učinil před tím než vyšel – na rozdíl od LoL, Doty, ale i levného Counter-Striku stojí hra stále 40 eur, a to už je cenovka, kvůli které si spoustu hráčů své smurfování rozmyslí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama