Filmovému BioShocku zlomil krk rating a cena
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Filmovému BioShocku zlomil krk rating a cena

Filmovému BioShocku zlomil krk rating a cena

Pavel Makal

Pavel Makal

17. 2. 2017 12:37 2
Reklama

Režisér Gore Verbinski toho za svou kariéru zvládl skutečně dost. Na svém kontě má například americkou adaptaci kultovního japonského hororu Kruh z roku 2002, první tři filmy ze série Piráti z Karibiku nebo aktuální snímek Lék na život. Jeho portfolio však měl před lety rozšířit i snímek na motivy slavného herního titulu BioShock. Verbinski se nyní na Redditu rozpovídal o tom, proč tento projekt nikdy nedosáhl svého dokončení.

O filmovém BioShocku se začalo hovořit už v roce 2008, tedy rok poté, co se na našich obrazovkách objevil první díl herní série, který si okamžitě získal lásku milionů fanoušků a navždy se vepsal do historie jako jedna z nejlepších her všech dob. Už na jaře 2009 ale bohužel filmová společnost Universal adaptaci stopla z důvodu stále rostoucích nákladů na rozpočet a o pár měsíců později Verbinski svou snahu vzdal.

Režisér se nyní zúčastnil populárního diskuzního panelu Reddit AMA, kde měl propagovat svůj nový film Lék na život, který aktuálně běží v kinech. V průběhu diskuze se však otázky stočily i na nerealizovaný projekt filmového BioShocku a Verbinski o něm poskytl několik velmi zajímavých informací. Proč se tedy film nikdy na stříbrné plátno nedostal?

„Na to neexistuje krátká opověď, ale stopka od studia přišla zhruba osm týdnů před začátkem produkce. Film měl dostat rating R (podle ratingové organizace MPAA jsou filmy s označením R přístupné osobám starším 17 let). Chtěl jsem, aby měl rating R, přišlo mi to vhodné. A byl to drahý film. Svět, v němž se měl odehrávat, byl obří, a nemohli jsme si jen tak vybrat nějakou lokaci a tam točit. V BioShocku jsme budovali celý podvodní svět. Myslím, že důvodem zrušení byla kombinace ceny a ratingu. V té době vzniklo několik drahých snímků s ratingem R a nevedly si dobře,“ uvádí Verbinski.

Podle režiséra se ale nyní situace změnila a existuje řada úspěšných snímků s tímto věkovým omezením. Je tedy prý možné, že se v budoucnu ještě dočkáme. V roce 2011 Verbinski prohlásil, že rozpočet, který by BioShock spolkl, by byl schválen jedině v případě, že by šlo o snímek s ratingem PG-13. Na takové podobě projektu ale odmítl pracovat. Na čas jej tedy vystřídal režisér Carlos Fresnadillo, známý díky snímku 28 týdnů poté, ale i ten nakonec práci na filmové adaptaci BioShocku vzdal. V roce 2013 přiznal šéf vývoje hry Ken Levine to, že od vydavatelství Take-Two dostal tvůrčí svobodu nad vznikajícím filmem. Byl to prý právě on, kdo novou podobu snímku pro mladší publikum zastavil, protože nesouhlasil s přístupem režiséra Fresnadilla.

S ohledem na to, jak si většina filmových adaptací slavných herních značek vede po kvalitativní stránce, je možná dobře, že se kultovní BioShock nikdy na stříbrné plátno nedostal. Lépe mu určitě je na obrazovkách našich herních zařízení. Ostatně, šéf Take-Two Interactive Strauss Zelnick před časem prohlásil, že značka ještě nedosáhla svého plného potenciálu. Možná se tedy místo filmu dočkáme dalšího dílu herní série. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama