RDR2 může prodat 15 až 20 milionů kopií
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka RDR2 může prodat 15 až 20 milionů kopií

RDR2 může prodat 15 až 20 milionů kopií

Jiří Bigas

Jiří Bigas

19. 10. 2016 09:44 16
Reklama

Z Red Dead Redemption 2 jsme ještě skoro nic neviděli, netrpělivě čekáme na první trailer, ale analytici už se předhánějí v odhadech, jak dobře se bude novinka od Rockstaru prodávat.

Společnost Cowen & Company odhaduje, že pokračování oblíbeného westernu prodá přinejmenším 15 milionů kopií. A to může jít podle předpovědi ještě o střízlivý odhad, myslí si analytická firma. Hra je přitom v tuto chvíli oznámená jen na konzole PS4 a Xbox One, takže zatím nemůže počítat s prodeji na PC. Mimochodem, petice za verzi pro Windows za necelý den nasbírala skoro 14 tisíc podpisů. Původním cílem bylo shromáždit alespoň 15 tisíc signatářů.

Ale zpátky k předpokládaným prodejům. Analytici míří tak vysoko i proto, že minulý díl měl velmi dobrou pověst u hráčů i kritiky a v dalších letech si své významné postavení jen upevnil. Podle odhadů VGChartz se prvního dílu a rozšíření Undead Nightmare na obě konzole dohromady prodalo přes 15 milionů, takže jde zřejmě o reálné číslo. Pro srovnání - Grand Theft Auto V, které je k dispozici na současných i starých konzolích, ale také na PC, má na kontě podle oficiálních čísel z května už 65 milionů kopií odeslaných do obchodů. Dnes to bude velmi pravděpodobně ještě mnohem víc.

Různí odborníci se shodují i v tom, že prodeje a zisky z RDR2 by měl podpořit i úplně nový online mód, který se může těšit podobné popularitě jako tento samostatný režim v GTA V. Kromě toho, že k sobě stále láká nové a nové hráče, je i zdrojem dalších příjmů.

Společnost Cowen & Company varuje naopak před možnými odklady hry a podotýká, že novinka už mohla během vývoje nabrat zpoždění, aniž bychom o tom vůbec věděli. Podle jejích odhadů mohl Rockstar původně chtít vydat titul v období od dubna do června. Těžko ale říct, z čeho tak usuzují. Odklady nejsou pro hry od Rockstaru ničím neznámým a datum vydání se posunovalo i u Red Dead Redemption.

Analytik Ben Schachter z Macquarie Securities odhaduje, že se Red Dead Redemption 2 prodá 12 milionů kopií jen příští rok na podzim. Schachter také předpokládá, že se hra hra začátkem roku 2018 objeví i na PC. Rovněž se domnívá, že prodeje podpoří nový multiplayerový mód na způsob GTA Online.

Se svou předpovědí se přihlásil i “populární” Michael Pachter. Podle něj RDR2 může prodat 15 až 20 milionů kopií. Prohlásil to v rozhovoru pro GamingBolt.com. Neočekává ale, že by nový western mohl zopakovat neuvěřitelný úspěch GTA V, protože nepůjde o tak univerzální recept. Sám Pachter ale své předpovědi trochu zlehčuje a poukazuje sebekriticky na své předchozí neúspěšné tipy na konto her od Rockstaru.

Když vyšlo GTA III, odhadoval prodeje na 325 tisíc kopií. Spletl se podle svých slov jen o 25 milionů. U GTA V hádal 35 milionů. “Takže jsem se netrefil jen o 31 milionů,” vtipkoval s tím, že možné je cokoli. Klidně i to, že se z RDR2 vyklube ekvivalent filmu Titanic.

Bez ohledu na talent Rockstaru, kvalitu a zábavnost jejich her i všeobecnou popularitu studia však podle jeho slov hra jako RDR nemá potenciál oslovit tolik lidí jako třeba GTA nebo Call of Duty. Velikost hry by z obchodního hlediska přirovnal spíše k Falloutu. Je to podle něj i proto, že prostředí divokého západu a zasazení z hlediska času dává vývojářům a hráčům do rukou méně možností. Nenarazíte tu podle Pachtera třeba na helikoptéry nebo lodě. Podle nás to ale není nutné vnímat jako omezení, záleží na šikovností vývojářů, jak si s látkou poradí a třeba jim naopak dovolí věcí, které by vypadaly nemístně nebo zbytečně v GTA. I když Pachter znovu připomněl své špatné odhady, byl by prý hodně překvapený, kdyby RDR2 pokořilo metu 40 milionů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama