gta-v-za-den-utrzilo-800-milionu-dolaru
Novinka GTA V za den utržilo 800 milionů dolarů

GTA V za den utržilo 800 milionů dolarů

Marek Švrkala

Marek Švrkala

18. 9. 2013 20:46 1
Reklama

Grand Theft Auto V má být jasným prodejním hitem letošního roku, a to se bezezbytku potvrzuje. Jen za první den hra, která zatím vyšla pouze na konzolích Xbox 360 a PlayStation 3, utržila neuvěřitelných 800 milionů amerických dolarů. Jde tak o rekord nejen pro sérii GTA, ale i pro celou společnost Take-Two. Oznámilo to samo vydavatelství s odkazem na interní odhady. Překonán tak zřejmě je také pravděpodobný dosavadní rekord launche v zábavním průmyslu, který loni vytvořila střílečka Call Of Duty: Black Ops II, když za den utržila 500 milionů dolarů.

GTA V, jehož recenzi píše Jarda Möwald, se přitom ještě nedostalo na japonský a brazilský trh, kde vyjde se zpožděním. Naopak jen v USA zahájilo prodej už o půlnoci z pondělí na úterý 8 300 obchodů. GTA V rovněž zlomil historický ekord ve Velké Británii, kde se za první den prodalo 1,57 milionů kopií. Tím hra překonala hranici 1,41 milionů, kterou stanovil první díl Black Ops. Ten ovšem vyšel i na PC a další konzole.

Celosvětový počet prodaných kopií by pak vzhledem k tržbám měl podle analytiků odpovídat 13 až 14 milionům. „Poslední velký díl Grand Theft Auto prodal 13 milionů kopií za rok. Pětka to stihla za den,“ potvrdil pro Reuters analytik Daniel Ernst ze společnosti Hudson Square Research.

„Očekáváme, že si GTA V do března 2014 koupí 23 milionů hráčů, a tento předpoklad neměníme. 800 milionů za den je ale fenomenální úspěch,“ uzavřel odhadem analytik Mike Hickey z Benchmark Company. Připomínáme, že GTA V je pravděpodobně nejdražší hrou vůbec, už dnes je ale jisté, že se náklady mnohokrát vrátí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama