herni-prumysl-u-nas-prekrocil-2-miliardy
Novinka Herní průmysl u nás překročil 2 miliardy

Herní průmysl u nás překročil 2 miliardy

Marek Švrkala

Marek Švrkala

10. 5. 2011 11:41 2
Reklama

Trh s počítačovými hrami a s hrami pro herní konzole v České a Slovenské republice setrvale roste. Vyplývá to ze zprávy Asociace herního průmyslu České a Slovenské republiky, která vyšla z dat analytické společnosti GfK Czech. Trh v roce 2010 dosáhl rekordního obratu ve výši 2,189 miliardy korun, čímž si připsal meziroční růst ve výši 16,9 procenta.

Ve více než dvoumiliardovém obratu jsou ale započítány i prodeje konzolí. Prodeje samotných her se na celkovém čísle podílejí přibližně z jedné třetiny, bohužel zatím nelze zjistit, jak se dále prodeje liší podle jednotlivých platforem. Nejprodávanější hrou se loni podle očekávání stal druhý díl české Mafie, oblíbené u nás jsou hlavně akční tituly, velký zájem tradičně je také o sportovní hry, RPG a strategie, což dokládá u nás premiérově zveřejněný žebříček deseti nejprodávanějších titulů (najdete pod textem).

„Z uvedených čísel je patrné, že herní průmysl má v České a Slovenské republice velkou budoucnost, a to i přes řadu problémů, kterým se snažíme čelit i v rámci AHP. Tím hlavním bohužel stále zůstává především pirátství, které má na rozvoj herního trhu u nás zásadně negativní vliv,“ říká Michal Valkoun, nový prezident Asociace herního průmyslu ČR a SR, jenž byl zvolen na roční funkční období na březnovém výročním zasedání členů AHP.

O dalších plánech asociace, která se snaží šířit povědomí o hrách mezi širší veřejnost a média, pohovořil její viceprezident Martin Bach: „V roce 2011 chystá AHP celou řadu aktivit, které směřují k dalšímu rozvoji herní scény u nás. Hodláme přijmout nové členy z řad dalších herních distributorů a vývojářů, nadále spolupracujeme s organizacemi ISFE a PEGI na osvětě v oblasti věkového hodnocení her a v červnu budeme publikovat studii o stavu herní scény a o samotných hráčích."

Přikládáme žebříček nejprodávanějších her v ČR a SR v roce 2010. Obsahuje všechny loni vydané tituly, příčemž v rámci jednotlivých her byly sečteny tržby ze všech platforem a edic. Prodeje realizované společně s konzolemi se nepočítají:

1.Mafia II (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
2.Battlefield: Bad Company 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
3.FIFA 2011 (PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PSP, DS, PlayStation 2)
4.Call of Duty: Black Ops (PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii)
5.Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
6.World of Warcraft: Cataclysm (PC)
7.Medal of Honor (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
8.Aliens vs Predator (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
9.Formula 1 2010 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
10.Assassin’s Creed 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama