blizi-se-konec-xboxu-360
Novinka Blíží se konec Xboxu 360?

Blíží se konec Xboxu 360?

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

1. 7. 2010 10:47 11
Reklama

Zanedlouho tomu bude přesně pět let, kdy došlo na zahájení prodeje konzole Xbox 360. Za tu dlouhou dobu prodal Microsoft na 40 milionů bílých a černých hracích krabic, mnoho jich přijal zpět na reklamaci, vydobyl si monstrózní podporu 3rd party vývojářů a v současné době uvádí na trh zmenšenou revizi, která bude lépe ladit s chystaným Kinectem. Výčet všech úspěchů i neúspěchů je pak samozřejmě delší a analytici z toho vyvozují vlastní závěry – konzole se prý blíží ke konci svého životního cyklu.

Důvody, proč bychom si to měli myslet i my, jsou podle analytiků naprosto zřejmé. Jde o to, že se lidem z Microsoftu nepodařilo za pět let oslovit jiné, než hardcore hráče, což dokazuje i velký zájem o Kinect, cílený právě na množinu casual hráčů. Není tedy pochyb o tom, že Kinect v tomto směru pomůže, i tak je ale život Xboxu daleko za svou polovinou. Dalším problémem je podle agentury DFC také to, že Microsoft není společností primárně zaměřenou na zábavu. Strategie, zvolená k podpoře Kinectu, je tedy podle DFC nesprávná a okopírování populárních konceptů v rovině casual hraní k úspěchu stačit nebude.

Podobnými problémy prý ale trpí i PlayStation 3, resp. Nintendo Wii, jejichž život je také převrácen do druhé poloviny a PS Move, případně Wii Motion Plus je jen prostředkem, jak překonat těžká „střední léta“ a důstojně ukončit život. Pro hráče by to ale nemělo mít nějaký zásadní dopad, po současných konzolích přijde zase další next-gen, ať už to bude v jakékoliv podobě a hraní jako takové samozřejmě nezmizí. Na druhou stranu nás ale zcela určitě čekají menší, či větší změny, na ty si ale musíme ještě nějaký ten rok počkat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama