videoherni-revoluce-ma-jmeno-natal
Novinka Videoherní revoluce má jméno Natal!

Videoherní revoluce má jméno Natal!

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

1. 6. 2009 20:04 46
Reklama

Před malou chvílí skončila konference Microsoftu a i přes oznámení Metal Gearu, nové Forzy, Halo a spousty dalších velice zajímavých věcí jednoznačně vyhrává systém pohybového ovládání, Project Natal. Mluvilo se o něm už dlouho, nicméně až samotná prezentace odkryla všechno podstatné. Bez okolků tak můžeme v tuto chvíli hovořit o zlomovém bodu ve světě videoher, od kterého se zřejmě bude odvíjet zcela nové pojetí hraní. Co je zřejmě nejpodstatnější, k využívání nového systému nebudete potřebovat žádný ovladač, stačit vám bude jedna malá, důmyslně vytvořená kamerka, kterou spojíte se svojí konzolí X360 a postavíte před televizi. Jakmile vstoupí hráč do záběru, kamera oskenuje jeho obličej, uloží si hráčův hlas pro pozdější rozpoznávání a ovladačem všemožné spousty her se stane hráčovo tělo. A ne pouze ve 2D, kamera bude schopná díky mnoha senzorům snímat trojrozměrný obraz lidského těla a všechny, čili i ty nejmenší pohyby přenášet do her.

Prezentace kompatibilních titulů začala zlehka, viděli jsme kluky, holky, pány i paní jak řídí auto tak, že ve vzduchu drží imaginární volant, jak drandí na neexistujícícm skejtu, nebo jak boxují do svého vzdušného protivníka. Nicméně, všechno hezky plynule a přesně, tak jak se od ovládacího prvku nové generace očekává. V další ukázce bylo demonstrováno, jak snadné bude ovládání Xboxového menu, tedy posouvání nabídek, potvrzování hlasem nebo jen prosté nalogování se do svého profilu tím, že zamáváte do kamery, která ihned rozezná váš obličej a vzbudí dashboardového avatara. Co se dalších her týče, celá tahle sranda bude logicky zaměřena na to, abyste se u televize museli hýbat. K vidění tak byla minihra, v níž jste museli co nejrychleji zničit všechny krabice v místnosti, a toho bylo dosaženo tak, že hráčka kolem sebe kopala a mlátila do přilétávajících míčů a odrážela je směrem ke krabicové stěně. Vše působilo dynamicky s důrazem na co nejvěrnější přenos pohybu.

Tu nejpropracovanější záležitost si ale pro všechny přítomné nechal až veterán herního designu, Peter Molyneux. Ten představil virtuálního chlapce Mila, jenž v podstatě nechal celý Natal ožít a hend v zápětí ohromil obří měrou interaktivity s živou slečnou stojící před kamerou. Ačkoliv šlo o předskriptované situace, lehkost, se kterou Milo odpověděl na otázku, jak se má, byla famózní. Hráčka pak i nadále vedla konverzaci a Milo reagoval nejen slovy, ale i gesty a výrazy v obličeji. Vrcholem všeho ale bylo, když dívka nakreslila cosi na papír, přiblížila jej ke kameře a Milo ihned detekoval, o co se jedná. Sebral již virtuální papír z horního okraje televize a bez přemýšlení poznal, co je na něm nakresleno.

V redakci jsme si vyměnili pár nechápavých, leč uznalých pohledů a vcelku se těšíme, až se začne Natal prodávat. Jediné, co nám kazí radost, je to, že lidé z Microsoftu neuvedli, kdy se tak stane. Zatím si musíme vystačit s tímto malým videem...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama