sega-ekonomicka-krize-zabiji-nove-tituly
Novinka Sega: ekonomická krize zabijí nové tituly

Sega: ekonomická krize zabijí nové tituly

sleepless.

sleepless.

26. 1. 2009 11:07 1
Reklama

Brrrr, už zase ekonomická krize. Ale co se dá dělat, prostě tu je a v posledních týdnech řádí jako černá ruka i v herním průmyslu. Nebo jste si snad nevšimli, že od poloviny prosince hyzdí naši novinkovou sekci každý týden jedna a více informací o tom, které studio propouští a kolik propouští, která společnost rovnou ruší svá studia a podobně. Videoherní firmy se prostě připravují na těžké období, respektive se jakýmkoli těžkostem snaží předejít. A snižování stavů rozhodně není jediný prostředek, kterým lze náklady do budoucna snížit.

V rozhovoru pro GamesIndustry.biz na to upozorňuje prezident Sega Europe Mike Hayes, podle něhož byl na podzim 2008 na trhu takový přetlak dobrých her, že málokterý titul naplnil prodejní očekávání. Ve spojení s ne zrovna nejjasnější ekonomickou situací to znamená jediné, vydavatelé budou vydávat méně her a raději vsadí na osvědčené trháky, než aby riskovali s něčím novým a neosvědčeným.

„Problém (současné situace) je v tom, že teď podle mě vydavatelé obecně začnou redukovat počet vydávaných titulů. A je otázka, jestli to znamená, že se budou méně zaměřovat na inovaci a více na chrlení pokračování,“ neochotně kreslí šéf evropské Segy čerty na zeď. Jako správný obchodník však v zápětí dokazuje, že Sega se inovace nebojí a navzdory ekonomické situaci nehodlá spoléhat na osvědčené kusy: „Právě teď se zbavujeme titulů nejnižší úrovně (zkrátka ten největší odpad), které stejně vydáváme jen proto, abychom získali určitý podíl na trhu (v daném segmentu) a tím pádem i peněz. Tak těch se teďka zbavujeme a soustředíme se pouze na největší tituly. Přesto však chystáme hodně nových IP. Investovali jsme do věcí typu MadWorld, na příklad a máme pocit, že řada chystaných titulů je dostatečně kvalitní na to, a bychom to (aktuální obtížné období) přestáli.“

Hayes tedy jednoznačně říká, že i Sega se zbavuje titulů, které si držela hlavně proto, aby si v daném žánru na trhu nezavřela navždy vrátka. Takové hry plní stejnou úlohu, jako noha strčená mezi dveře kamaráda, či kamarádky, který/á vás nechce vidět, ale vy s ní/m potřebujete mluvit. Na druhou stranu Hayes připomíná, že Sega včas investovala do nových IP ještě v době, kdy to bylo možné a nyní věří, že tyto neosvědčené tituly dokáží společnost v krutých ekonomických dobách finančně utáhnout. Tak uvidíme.

Každopádně, podle Hayese se všichni jako Sega nezachovají: „Myslím si však, že spousta jiných vydavatelů, a třeba EA o tomhle mluvila zcela otevřeně, zastaví spoustu projektů a stáhnou se. Ve výsledku počet (vydávaných nových IP) půjde letos rozhodně dolů, což pro konzumenty nebude moc dobré,“ vyřkl svou pravdu Hayes.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama