analytik-pachter-pravdu-ma-sony-i-microsoft
Novinka Analytik Pachter: pravdu má Sony i Microsoft

Analytik Pachter: pravdu má Sony i Microsoft

sleepless.

sleepless.

22. 1. 2009 10:49 9
Reklama

Aaron Greenberg a Kaz Hirai se nedávno pustili do nepřímé rozpravy na téma: kdo je lídrem na trhu. Nebudeme se tu opakovat, můžete si výměnu názorů přečíst v této novince. Je to docela sranda. Ad absurdum to celé dotáhl analytik Michael Pachter, který se na tvrzení Sony (jsme lídr trhu) a Microsoftu (Sony nás s PS3 nedožene dříve než v roce 2014) podíval svým zkušených okem profesionálního jasnovidce a vyřkl pro GameDaily příjemně přízemní předpověď.

„Aaron Greenberg má pravdu v tom, že Sony pravděpodobně nedožene Microsoft v US dříve než v roce 2014. Kaz Hirai má pravdu v tom, že Sony pravděpodobně dožene Microsoft globálně,“ vyřkl Pachter a šel si dát kávu.

Pak se vrátil, napil se vody a polopatě to celé vysvětlil: „Mějte prosím na paměti, že se obě konzole prodávají v severní Americe, Evropě a Japonsku. Sony má pravděpodobně 4 milionový náskok v Japonsku, zaostává o 7 milionů kusů v sev. Americe a o 2 miliony v Evropě. Já soudím, že Sony dokáže v následujících letech v Japonsku ročně prodat o 2 miliony kusů PS3 více než Microsoft (X360) a podaří se jí dohnat náskok MS v Evropě do dvou až tří let. Čili ke konci roku 2011 by na tom měla Sony být shodně s MS v Evropě, měla by mít náskok 10 milionů kusů v Japonsku a bude pozadu v sev. Americe o více než 7 milionů kusů. Pokud Xbox 360 bude (v sev. Americe) prodávat ročně o 1 milion kusů více než PS3 v letech 2009, 2010 a 2011, tak ke konci 2011 budou obě konzole bojovat bok po boku o velmi těsné vítězství.“

Během nádechu z tak briskní matematické úvahy však Pachterovi došlo, že na něco zapomněl a hned to napravil: „Měli byste brát na vědomí, že v roce 2008 překonal v US Xbox 360 v prodejích PS3 o 1.2 milionů kusů, s průměrnou cenou 300 dolarů v případě X360 a 418 dolarů u PS3. Pokud cena PS3 klesne někdy v průběhu tohoto roku na 299 dolarů, je pravděpodobné, že se obě konzole začnou prodávat ve stejném množství, PS3 bude mít možná trochu navrch kvůli Blu-ray mechanice. Microsoft si pravděpodobně udrží svůj náskok v prodejích, pokud letos opět srazí cenu X360. Stejně však může mít problémy s prodejem 1 milionu kusů X360 za rok,“ zakončil svou úvahu Pachter.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama