sony-jsme-oficialni-lidr-prumyslu-ms-jste-mimo
Novinka Sony: jsme oficiální lídr průmyslu - MS: jste mimo

Sony: jsme oficiální lídr průmyslu - MS: jste mimo

sleepless.

sleepless.

21. 1. 2009 14:50 61
Reklama

Období nejhorší zimy pomalu končí, medvědi už za pár týdnů vylezou z brlohů a při důkladném protahování určitě vyloudí nejeden halasný skřek. Vysoce postavené osoby aktivní v rámci herního průmyslu jsou na tom podobě jako ti brundibáři, jen se zdá se začali probouzet o něco dříve. Jinak ovšem při protahování huhlají o  sto šest a ještě se přitom jemně kočkují, aby si vedle těla protáhli i měsíce neaktivní hlasivky.

První vystrčil hlavu z doupátka Kaz Hirai, šéf Sony Computer Entertainment, který únavu ze zimního spánku ventiloval v rozhovoru pro Oficiální PS magazín (přes CVG), a vyšlo z toho několik nádherných hlášek.

„Tohle není myšleno s ohledem na počet prodaných kusů, šíři uživatelské základny nebo množství prodaných kusů za specifický týden či měsíc, ale myslím, že si podržíme pozici oficiálního lídra tohoto průmyslu,“ naznačil Hirai zcela jasně, že se Sony pokládá za špičku ledovce. Ale upřímně, co od šéfa organizace čekat jiného.

A stejně tak se neopomněl vyjádřit o konkurenci PS3 v tom smyslu, že vlastně žádná neexistuje: „Těžko hovořit o Nintendu, protože se na jejich konzoli nedíváme jako na konkurenci. Oni existují v jiném světě a my se držíme v tom našem. Tak nějak se na to dívám,“ zamyslel se Hirai, než z úst vypustil i oficiální pohled Sony na konkurenci od MS. „A s Xboxem je to něco podobného. Nemůžu přijít na slovo, které by to vystihlo. K tomu je potřeba slovo, které popisuje něco, co postrádá dlouhou životnost,“ přidržel se Hirai stále propagovaného stanoviska, které s počítá s životností PS3 nejméně na 10 let.

V návaznosti na to Hirai poukázal, že v sedmém roce života PS2 vyšla tak velká hra, jakou byla God of War II. Chtěl naznačit, že nejde pouze o životnost hardwaru. Podstatná je hlavně jeho podpora ze strany Sony. Elegantně si tím vytvořil oslí most k tomu, aby mohl obhájit obecně přijímaný názor, že vyvíjet hru pro PS3 vyžaduje více prostředků než pro Xbox 360, či Wii.

„Neposkytujeme „dá se na ní lehce programovat“ konzoli, kterou vývojáři chtějí, protože ono „dá se na ní lehce programovat“ znamená, že víceméně každý může (ihned) využít plný potenciál hardwaru,  a pak vzniká otázka, co budu dělat po zbylých devět a půl let?,“ šroubovaně brání Hirai PS3, o níž Sony nepokrytě přiznává, že nabízí větší HW potenciál než konkurence, jen se k němu musí vývojáři dopracovat složitější cestou.

Podobná vyjádření a prohlášení zůstávají málokdy bez odezvy a výjimka nenastala ni v tomto případě. Za Microsoft zahájil kontra úder Aaron Greenberg, který ve své reakci pro The Bitbag naznačil, že je Sony, nebo minimálně Hirai, úplně mimo mísu, mimo realitu.

„Zní to jako postoj tradičně hardwarové společnosti, která je spokojená se svou pozicí na trhu. Podobně samolibý postoj je však vzdálený tomu, kde se nyní nachází průmysl i zákazník. Vítězství v této konzolové generaci nezajistí hw specifikace, ale připadne tomu, kdo dokáže soupeře překonat inovací v oblasti softwaru a online řešení. A právě tohle máme v genech a zcela upřímně to konzolovou válku přesouvá na naše domácí hřiště,“ pokusil se Greenberg uzemnit Hiraie a naznačit mu, že hardwarový potenciál PS3 je k ničemu, protože zákazníci půjdou tam, kde je zajímavější software a online podpora.

Kdyby to Greenberg utnul v tomto bodě, byla by to střízlivá  a zbytečné emoce postrádající reakce. Jenže neskončil a pro jistotu si do vosího hnízda bodnul také, aby bylo jasné, že se žihadel nebojí.

„Jsem si jistý, že budeme v průběhu celé této konzolové generace prodávat více kusů než PS3 díky tomu, že budeme více inovativní a budeme skládat nejlepší a neobsáhlejší katalog titulů, zatímco budeme rozšiřovat služby nabízené naší online službou. S uživatelskou základnou, která je podle NPD aktuálně oproti PS3 ve vedení o 7 milionů lidí, si ani nedokážu představit situaci, ve které by nás mohla PS3 dotáhnout. Víceméně, i za předpokladu, že se současné prodeje PS3 zdvojnásobí a prodeje X360 zůstanou neměnné, nás nemohou dohnat dříve než v roce 2014,“ nahodil rukavici Greenberg. Doufejme, že ji nikdo od Sony nezvedne a tímto se celý výstup obou kohoutů, potažmo spěšně spíše probuzených medvědů, uzavře. Podobné kočkování je sice legrační, ale nejenom srandou je člověk živ.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama