kniha-jak-sony-pomohla-vyrobit-xbox-360-cip
Novinka Kniha: jak Sony pomohla vyrobit Xbox 360 čip

Kniha: jak Sony pomohla vyrobit Xbox 360 čip

sleepless.

sleepless.

2. 1. 2009 11:46 49
Reklama

V článku nazvaném „Být za blbce“ na Wall Street Journal nabízí Jonathan V. Last zajímavý výňatek z právě vydané knihy The Race for a New Game Machine, v níž dva inženýři IBM bez okolků přiznávají, že peníze Sony vložené do vývoje Cell čipu nakonec částečně pomohly při vývoji čipu pro konkurenční konzoli Xbox 360.

V roce 2001 se Toshiba, Sony a IBM dohodly na vývoji Cell čipu, který začal v texaských kancelářích IBM a krom jiného měl pohánět konzoli PlayStation 3. V roce 2002 přišla za IBM spol. Microsoft s návrhem na vývoj a produkci čipu pro další generaci konzole Xbox. V roce 2003 pak Adam Bennett z IBM ukázal Microsoftu specifikace tehdy právě vyvíjeného Cell jádra, což urychlilo dohodu mezi oběma společnostmi: IBM pro Microsoft navrhne a bude vyrábět zbrusu nových čip pro herní konzoli Xbox 360, který však bude postaven okolo jádra, které IBM vyvíjí pro Sony.

Bohužel pro Sony se IBM nedopustila žádného přehmatu, když část Cell technologie prodala/poskytla informace Microsoftu ještě před tím, než byl Cell hotov. Všechny tři strany – Toshiba, Sony a IBM – se totiž předem dohodly, že Cell technologii budou prodávat jiným klientům. Sony tedy svými penězi opravdu přispěla na vývoj procesoru pro konkurenční konzoli. Být za blbce je opravdu výstižné popsání situace.

Autoři knihy, pánové Shippy a Phipps, uvádějí v knize příklad situace, která v té době panovala v kancelářích IBM. V jedné buňce se zaměstnanci IBM snažili ukrýt svoji práci před kolegy od Sony a Toshiby pracujícími v buňce druhé, a o pár podlaží výše byl testován Xbox čip vyvinutý částečně z peněz Sony.

Absurdita celé situace byla dovršena v roce 2005, kdy byly čipy pro Xbox 360 i PS3 doručeny k produkci v IBM továrnách. Kvůli problémům se však výroba čipů zpozdila o šest týdnů, což nakonec postihlo pouze Sony. Zástupci Microsoftu byli prozíraví a dopředu si zajistili náhradní alternativu a Xbox 360 čipy byly vyrobeny jinde. Microsoft měl tedy Xbox čipy vyrobené s pomocí prostředků Sony k dispozici dříve než se Sony do rukou dostala první várka Cell čipů. Xbox 360 se na trh dostal už v roce 2005, zatímco Sony uvedla kvůli dalším problémům PS3 na trh až o rok později.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama