zbavi-se-microsoft-take-rare
Novinka Zbaví se Microsoft také Rare?

Zbaví se Microsoft také Rare?

Jan Horčík

Jan Horčík

30. 9. 2008 12:57 1
Reklama

Zajímavou spekulaci vycházející ze současné situace v herním průmyslu nabízí Mike Ferro na Blorgu. V souvislosti s nedávným ohlášením konce Ensemble Studios se zamýšlí nad osudy dalšího velkého studia MGS, a to Rare. Původně výsadní državu společnosti Nintendo v roce 2002 spolknul Microsoft, aby s její pomocí mohl sytit své nové herní platformy - nejprve Xbox, pak Xbox 360. Poskočme v čase dopředu. Konec Ensemble, tvůrců slavných realtime strategií, kolem sebe pořád ještě vyvolává spoustu otázek. Microsoft nicméně na férovku řekl, že šlo o finance - Ensemble prý nebylo dostatečně "škálovatelné" studio.

Jinými slovy, a snad to chápeme správně, za stejné nebo nižší investice nebylo už schopné dál zvyšovat výnosy. Z toho si můžeme jasně udělat obrázek o tom, jak se dnes má žán realtime strategií na PC i na konzolích - zlaté časy už zjevně skončily a hlavně, RTS žánr je pořád ještě silně hardcore záležitost. A tam Microsoft nechce, což jasně dotvrzuje i nový redesign dashboardu Xboxu 360. Firma se strategicky sune směrem ke casual hraní, kde je momentálně jediným zlatokopem Nintendo. Ferro v této souvislosti cituje rozhovor s Peterem Moorem, dřívějším ředitelem Microsoft Game Studios, který prohlásil, že "Rare jsou pozadu za herním průmyslem". Kdyby dnes ještě Moore byl stále šéfem MGS, dost možná by Rare potkal stejný osud jako Ensemble. Jenže místo něj je šéfem Phil Spencer a bude to on, kdo rozhodne o budoucnosti Rare.

Na druhou stranu, Rare se momentálně skutečně profilují jako studio zaměřené na příležitostné hráče, zejména se sérií Viva Pinata, která aktuálně dostala na Xboxu 360 nový díl a doplula také na Nintendo DS. Kromě toho se chystá další Banjo-Kazooie. A tohle je také ona škálovatelnost - vytřískat z licence co možná nejvíc, nejlépe ještě natočit film a prodávat hračky. Osud Rare se tedy bude dost možná odvíjet úplně jinak než v případě Ensemble, ale jeden nikdy neví...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama