tecmo-reaguje-na-itagakiho-zalobu
Novinka Tecmo reaguje na Itagakiho žalobu

Tecmo reaguje na Itagakiho žalobu

sleepless.

sleepless.

5. 6. 2008 10:53
Reklama

Vedení Tecma si hrálo zprvu na mrtvého brouka a odmítlo jakkoli komentovat žalobu za neplnění dohody, kterou na ni podal mediálně známý game designer Tomonobu Itagaki. Vzhledem k velkému mediálnímu i ekonomickému tlaku (hodnota akcií Tecma klesla po medializaci Itagakiho žaloby o 10.16%!) však Tecmo nakonec zareagovalo v podobě oficiální tiskové zprávy, která je částečně přeložena na Kotaku.

Zvláštní je, že Tecmo jakousi dohodu o finančních odměnách přislíbených Itagakimu za dokončení Dead or Alive 4 přiznává. Zároveň však uvádí, že tuto dohodu spískal předchozí management. Jakoby se tedy současné vedení od dohody distancovalo a je tedy podstatné, jestli bylo všechno sepsáno na papíře, nebo šlo o dohodu ústní, jak to je běžně v Japonsku v obchodních otázkách praktikováno. Slovo tam má evidentně nějakou váhu, nebo spíše možná mělo :)

Nicméně vyjádření Tecma se – tak jak jsme předpokládali – otírá částečně o Itagakiho dva roky starý sexuální skandál, který chtěla společnost řešit interně, ale Itagaki si bez ohledu na cokoli a kohokoli zvolil cestu soudní a tím pádem veřejnou. Vedení Tecma zřejmě cítí, že tento krok společnost poškodil, jakoby poukázal na to, že neumí řešit problémy svých zaměstnanců interní cestou.

V tiskové zprávě se pak dále praví: „To, že je naše společnost žalována tímto zaměstnancem je velký problém. Důvody, které jej vedly k odhalení soudního sporu před zraky veřejnosti, jsou sobecké. Co víc, tento zaměstnance podal žalobu sám za sebe a dělá, jakoby on sám byl odpovědný za vývoj her, do nichž všechny své schopnosti vložili i zbylí členové Team Ninja. Team Ninja právě pracuje na řadě nových titulů. Všichni v Team Ninja začínají společně pracovat na zajímavých nových hrách“. Poslední věta možná naznačuje, že pod Itagakiho vedením nepracovali všichni společně a jeho šéfování tedy vytvářelo konflikty a ne atmosféru kooperace.

Jakékoli vlastní hodnocení této situace, která pomaloučku eskaluje do podoby velkého divadla, je nesmírně obtížné. Japonský byznys funguje trošku jinak než ten evropský, postavení zaměstnance a zaměstnavatele je v Japonsku rovněž značně odlišné, stejně jako vnímání už zmíněných ústních dohod. Jisté je pouze to, že ať už Itagakiho vnímáte jako stoprocentně upřímného génia, který si nebere servítky, nebo otravného sobeckého a sebestředného kecala, tak by měl dostat, co mu podle dohody náleží. Ať už si ty peníze subjektivně zaslouží, nebo ne. Dohoda je dohoda, jakkoli špatná, nelogická a situaci neodpovídající, a musí se plnit. Až pak je možné řešit další otázky týkající se aférky sexuálního obtěžování, veřejného probírání interních záležitostí na veřejnosti a tak dále.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama