vyvoj-gta-iv-spolknul-100-milionu-dolaru
Novinka Vývoj GTA IV spolknul 100 milionů dolarů

Vývoj GTA IV spolknul 100 milionů dolarů

sleepless.

sleepless.

1. 5. 2008 10:28 33
Reklama

Grand Theft Auto IV je nyní všude, což je naprosto logické. Kdepak jsou však jeho tvůrci a tím nemyslíme velké šéfy Rockstaru sídlící v New Yorku, ale přímo vývojáře, lidi co ve hře nedesignovali a naprogramovali každý strom i tu poslední značku vedle silnice? Ti buď nemají na mediální masírku nárok (příkaz od vrchnosti), nebo se jí programově vyhýbají, čert ví. Nicméně Timesům se přeci jenom podařilo odchytit Leslie Benziese, což je jméno, které ze všech těch několika desítek milionů hráčů GTA her zná jen absolutní minorita. Přitom je to prezident studia Rockstar North, kde vznikla nejenom GTA IV, ale převratná GTA III, dva Manhunty a další Rockstaří hry.

Článek, který na základě návštěvy Timesů v Edinburghu, kde Rockstar North sídlí, si přečtěte sami, je opravdu nesmírně zajímavý a nahlíží částečně do produkční kuchyně tohoto studia, ohlíží se do minulosti a hlavně ukazuje tvrdou i příjemnou realitu života člověka vedoucího chod obrovského vývojářského domu.

Co si však dovolíme z článku vypíchnout je zmínka o tom, kolik zhruba stál vývoj Grand Theft Auto IV. Leslie Benzies údajně nemá přesnou představu o rozpočtu GTA IV (čemuž nevěříme), ale celkově prý vývoj hry mohl stát okolo 100 milionů dolarů. Možná přehání, možná ne, ale rozhodně mu po seznámení s hrou můžeme dát za pravdu, že její vývoj by se dal charakterizovat takto: „Je to jako dělat divadlo, několik filmů a hudebních alb naráz v jednom balíků.“ Takto náročnému procesu odpovídá i další Benziesův hrubý odhad, že se na vývoji GTA IV nějakým způsobem podílelo během tří a půl roku okolo 1000 lidí. To už je panečku pořádně koňská dávka kreativity. No a více už tedy ve zmíněném článku na Times Online.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama