dalsi-informace-o-pripadu-garstmanngate
Novinka Další informace o případu Garstmanngate

Další informace o případu Garstmanngate

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

6. 12. 2007 10:07 1
Reklama

Pokud pravidelně čtete náš novinkový servis, určitě vám neunikla zpráva o redaktorovi serveru Gamespot, Jeffu Gertsmannovi, který byl vyhozen údajně na základě příliš kritické recenze, resp. videorecenze hry Kane & Lynch. Rovněž se spekulovalo o tom, že v celé situaci sehráli svoji roli také vývojáři z Eidosu, kteří na Gamespotu zmíněný titul inzerovali a v rámci velké kampaně nepůsobila negativní recenze dobře. Po týdnu konečně vyplouvají na povrch informace od zástupců Gamespotu i Gertsmanna samotného – tady jsou:

Dle oficiálního stanoviska Gamespotu byl Jeff vyhozen kvůli interním záležitostem, které nemají nic společného s probíranou reklamní kampaní, ani kontroverzní (video)recenzí. Začneme-li od konce, otázkou tedy je, proč byla recenze změněna, i když ji vedení Gamespotu nepovažuje za důvod k vyhazovu. Odpovědí je, že text recenze nekorespondoval s hodnocením 6/10, a proto byl týmem editorů pozměněn v textu, nikoliv v hodnocení. Další otazník visí nad videorecenzí, kterážto byla ze serveru stažena, opět v domnění přílišné kritiky. Pravým důvodem je však zvuk, který nedosahoval patřičné kvality, a to díky porouchanému mikrofonu. Stáhnout videorecenzi z oběhu bylo jednodušší i s přihlédnutím k nedostatku kvalitních záběru na hru jako takovou. To, proč nebylo video opraveno a opět umístěno na web komentuje Gamespot tak, že na to v přívalu dalších kvalitních her zkrátka nezbyl čas.

Co se týče vývojářů z Eidosu, je potvrzeno, že si na recenzi skutečně stěžovali. Zástupci Gamespotu však mluví o tom, že Eidos není prvním ani posledním, kdo si na hodnocení stěžuje, a je to každopádně to jediné, co mohla vývojářská společnost udělat. V případu Jeffova vyhození prý nesehrál Eidos žádnou roli, tlak nezpůsobil změnu recenze ani stažení videorecenze. Poslední informace se točí kolem několikrát probírané reklamní kampaně, při které se celý server převlékl do K&L obleku a během „Garstmanngate“ (jak se celé situaci vtipně přezdívá) se všechna grafika zase vrátila do normálu. Jednoduše vysvětleno, inzerce se řídí podle předem dohodnutého kalendáře, a v případě Kane&Lynch šlo o období právě mezi 17. a 29. listopadem.

Malému rozhovoru se podrobil také Garstmann, který byl pochopitelně dotazován „Proč?“ a opět s odpovědí „No comment!“ Jeff však zdůraznil, že si za svojí recenzí stojí a rozhodně se mu nelíbí počínání týmu editorů. Souhlasí s opravou faktických záležitostí, nikoliv však těch ostatních. Garstmann také vyvrací pochyby o tom, že by hru nedohrál do konce: „Myslím, že recenzentova Xbox Live Gamecard je tím nejlepším prostředkem jak zjistit, kolik dané hře (ne)věnoval času a pro pořádek, viděl jsem oba konce K&L než jsem začal psát recenzi.“ V otázce budoucnosti se Garstmann nebojí proniknout i na druhou stranu a zkusit své štěstí jakožto vývojář, nevylučuje však ani návrat k tomu, čemu věnoval předchozích 11 let života. A kde? Zase někde jinde, no.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama