d-braben-o-lepsim-systemu-hodnoceni-her
Novinka D. Braben o lepším systému hodnocení her

D. Braben o lepším systému hodnocení her

sleepless.

sleepless.

10. 9. 2007 08:54
Reklama

Šéf Frontier Developments a v jistém slova smyslu i vývojářská legenda (už jen proto, že se stále drží svého kopyta a dokáže pořád vést tým o 150 lidech) David Braben se v rozhovoru pro CVG podělil se svým pohledem na násilné hry a problémovým přístupem hodnotících organizací typu ESRB, PEGI a BBFC.

Podle Brabena leží celý problém s násilnými hrami v tom, že rodiče ještě pořád hodnocení her tak nějak neberou vážně a předpokládají, že jej mohou ignorovat. Dle Brabena je to způsobeno zkušenostmi rodičů s hrami, když byli mladí. No a pak je tu problém s tím, že některé hry obdržely víceméně podivné hodnocení. Jako příklad uvádí Braben Gears of War. Hra byla hodnotícími organizacemi označkována jako vhodná pro starší 18 let, s čímž Braben nesouhlasí.

“Proč není od 15? Ok, obsahuje sice několik odporně visících oběšených těl na samotném začátku, ale není to nic, co byste neočekávali například ve filmech Alien Vs Predator nebo The Terminator, které jsou přístupné od 15 let,“ zamyslel se Braben.

„Když pak přijde hra, která je skutečně vhodná až od 18 let, tak rodiče předpokládají, že není horší než Gears of War a možná právě proto byl prodej Manhunt 2 zakázán. Cítili (lidé v hodnotících organizacích), že Manhunt 2 nemohou ohodnotit stejně jako Gears. Na druhou stranu, z toho co jsem o Manhunt 2 slyšel (neměl jsme možnost to hrát), tak to není ten typ hry, který by měly v herním průmyslu vznikat, protože nevyhnutelně vyvolává kontroverze,“ zakritizoval si trošku Braben.

Podle Brabena prý sice Rockstar Games z Manhunt 2 kontroverze krátkodobě něco vytěží (pozornost se vždycky počítá), ale zároveň to poškozuje celý herní průmysl. „Potřebujeme silný, konzistentní systém hodnocení, kde hodnocení do 18 opravdu znamená od 18 a nepojede přes to vlak. Až potom bude vhodné vytvářet takové hry (Manhunt 2). Nebo je tu možnost zavést další stupně hodnocení, třeba pouze pro dospěle (jako v US), aby se takové hry směly prodávat jen na několika místech,“ snažil se Braben navrhnout řešení současných problémů s hrami, které by se opravdu neměly dostat do rukou nikomu jinému než dospělým hráčům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama