silicon-knights-zaluje-epic-kvuli-unreal-engine-3
Novinka Silicon Knights žaluje Epic kvůli Unreal Engine 3

Silicon Knights žaluje Epic kvůli Unreal Engine 3

sleepless.

sleepless.

20. 7. 2007 08:31 5
Reklama

Vedení týmu Silicon Knights došla trpělivost a podalo žalobu na spol. Epic Games, která se v globále týká nesplnění nasmlouvaných závazků a záměrně špatné podpory ohledně licencované Unreal Engine 3 technologie. Celá žaloba SK na Epic má 52 stránek a věřte, že to je hodně zajímavé, velmi detailní a na právní dokument překvapivě srozumitelné čtení. Pokud tedy máte jenom chvilku času, tak si žalobu stáhněte a prostudujte.

Naštěstí se dá žaloba rozčlenit na několik nejdůležitějších bodů. Jejím základem je tvrzení Silicon Knights, že spol. Epic neposkytovala takovou podporu ohledně Unreal Engine 3 technologie, k jaké se v licenční smlouvě zavázala. Co víc, žaloba tvrdí, že spol. Epic vědomě používala licenční poplatky za UE3 technologii k financování vývoje titulů Gears of War a Unreal Tournament 3, a že zároveň s tím sabotovala – hlavně prostřednictvím mizerné podpory - vývoj dalších Unreal Engine 3 titulů od jiných týmů a vývojářských společností.

Hlavní argument SK se týká toho, že spol. Epic záměrně nedodala svým partnerům včas finální verzi Unreal Engine 3 programového kódu, ačkoli jej sama používala pro vývoj Gears of War. Podle smlouvy z roku 2005 měla být funkční verze UE3 technologie týmu Silicon Knights k dispozici do šesti měsíců od chvíle, kdy spol. Microsoft uvolnila finální verzi Xbox 360 development kitu. Podle SK byla finální verze Xbox 360 development kitu vydána na začátku září 2005, takže funkční verze UE3 technologie měla být Epicem dodána nejpozději do března 2006. Tento termín se však nepodařilo dodržet, když spol. Epic dodala něco, co připomínalo funkční verzi UE3 technologie, až v listopadu 2006, což logicky narušilo veškeré plány Silicon Knights, vyústilo to v prodloužení vývoje projektu Too Human, ale i ve špatnou prezentaci Too Human na E3 2006. Navíc prý spol. Epic neposkytla SK a dalších firmám, které si UE3 engine licencovaly, žádnou dokumentaci nutnou k úspěšné implementaci údajně funkčního Xbox 360 kódu UE3 enginu.

Další segmenty žaloby se specificky zaobírají tím, jak spol. Epic odmítala reagovat na stížnosti a požadavky Silicon Knight i dalších firem ohledně neplnění závazků a mizerné podpory. Vedení Epic Games se prý snažilo své zákazníky přesvědčit o tom, že úpravy UE3 enginu, které byly potřeba k jeho správnému fungování, se netýkají přímo enginu, ale jednotlivých her na něm postavených, tudíž je Epic (v rámci nasmlouvané podpory) svým zákazníkům neposkytne. Tento argument se však později ukázal být lživým, když Epic Games uvolnila všechny úpravy UE3 enginu vytvořené pro Gear of War zadarmo, v rámci snahy o uklidnění rozčílených zákazníků.

Podle žaloby nebyl podvodným jednáním ze strany Epic Games poškozen pouze tým Silicon Knights, ale i další zákazníci, respektive vývojářské týmy, jež byly okolnostmi donuceny si vytvořit svůj vlastní engine vycházející z nefunkčního základu v podobě Unreal Engine 3 technologie. Silicon Knights se nakonec rozhodli vydat stejnou cestou, když si pro Too Human museli vytvořit vlastní technologii s použitím UE3 prvků, čemuž se ovšem chtěli od začátku vyhnout. Aktuální Silicon Knights engine je prý kompletně nezávislý na Unreal Engine 3 technologii a nijak netěží z nefungujícího programového kódu od Epic Games. Po vydání Too Human navíc chtějí SK ze svého enginu odstranit všechny zbytky původního UE3 kódu.

Žaloba pak pokračuje na mnoha stranách detailním popisem všech případů, kdy spol. Epic Games porušila ve vztahu k Silicon Knights svoji část licenční smlouvy, která se mimo jiné týkala i použití Unreal Engine 3 technologie pro vývoj PS3 hry. I v tomto případě prý spol. Epic Games naprosto selhala, když fungující programový kód nedodala do 6 měsíců poté, co spol. Sony vypustila finální PS3 development kit. Žaloba dokonce tvrdí, že spol. Epic nebyla doposud vůbec schopna fungující programový kód UE3 enginu pro PS3 dodat, ačkoli k tomu mělo dojít už v únoru 2007.

V rámci žaloby vedení Silicon Knights žádá po soudu následující rozhondnutí:

1) Anulování licenční dohody mezi Epic Games a Silicon Knights ohledně Unreal Engine 3 technologie.
2) Silicon Knights nebude mít vůči Epic Games žádné závazky vyplývající z licencování UE3 technologie.
3) Silicon Knights nemusí UE3 engine používat k vývoji současných ani budoucích her.
4) Silicon Knights mohou UE3 engine modifikovat bez jakýchkoli omezení.
5) Silicon Knights nemusí jakékoli vlastní úpravy UE3 enginu sdílet s Epic Games.
6) Silicon Knights nebude mít v rámci licenčního ujednání žádné další závazky vůči Epic Games
7) Engine vyvinutý Silicon Knights je výhradním vlastnictvím této firmy.
8) Silicon Knights nebude mít žádné závazky vůči Epic Games, týkající se vývoje Silicon Knights Enginu.
9) Silicon Knights žádá odškodné a navrácení zisku Epic Games z Gears of  War, jako výsledek výše uvedeného podvodného jednání.

Šéf Epic Games mark Rein se k žalobě na svoji firmu vyjádřil pro GameDaily.biz následovně: „Dnes ráno nám byla doručena žaloba od Silicon Knights. Věříme, že argumenty v žalobě nemají reálný základ a hodláme se proti nim bránit. Rádi bychom vám řekli více, ale naneštěstí, naši právníci chtějí, abychom si komentáře a připomínky schovali až k soudu, v čemž jim vyhovíme. V tomto ohledu bychom tedy ocenili, kdyby se nás naši přátelé z branže a z médií přestali na soudní spor vyptávat, protože jim stejně povíme jediné – no comment. Jenom jsme se prostě chtěli o tuto informaci podělit dříve, než se začnou objevovat spekulace a fámy“.

Ke zveřejnění žaloby se samozřejmě pro GameDaily.biz vyjádřil i šéf Silicon Knights Denis Dyack: „Stojíme  si za vším, co je uvedeno v žalobě a opravdu nejsme šťastní z toho, že nás spol.  Epic k tomuto kroku donutila. Raději bychom se samozřejmě soustředili na tvorbu co nejlepších her, ale jak je v žalobě uvedeno, Epic prostě nechce připustit své neadekvátní jednání vůči držitelům licence na Unreal Engine 3. Nehodláme se smířit s tím, že nás a další držitele licence nefunkční UE3 kód vážné poškodil. Těšíme se na úspěšné vyřešení našich požadavků v tomto soudním procesu“.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama