konkretni-info-o-jarnim-xbox-360-dashboard-updatu
Novinka Konkrétní info o jarním Xbox 360 dashboard updatu

Konkrétní info o jarním Xbox 360 dashboard updatu

sleepless.

sleepless.

9. 4. 2007 09:50 1
Reklama

Zřejmě poněkud předčasně než si sama společnost Microsoft přála, došlo prostřednictvím GameSpotu ke zveřejnění informací o tom, co přinese dlouho anoncovaný Xbox 360 jarní dashboard update. Ještě než se dostaneme ke konkrétním informacím, tak je třeba tlumočit vyjádření staršího produkt manažera Xbox LIVE a Xbox 360 Johna Rodmana, podle nějž budou dashboard updaty pro Xbox 360 vycházet dvakrát ročně, aby měli lidé z MS nejenom dost času naslouchat přáním uživatelů, ale i dost času k jejich zvážení a následné implementaci. No a teď už tedy k tomu, co jarní update, který by měl být k dispozici 7. května, přinese.

Jarní update sebou v prvé řadě přinese separátní list – blade pro Xbox Live Marketplace v Xbox 360 dashboardu. Uživatelé, kteří s v nabídce XBLM doposud ztráceli, už by se tedy ztrácet neměli, poněvadž budou mít všechen XBLM obsah pěkně na jednom místě.

Další významnou novinkou je rozšíření podpory instant messagingu v podobě Windows Live Messenger (MSN) na Xbox 360. Majitelé Xboxu 360, respektive Xbox Live (platí pro Silver i Gold uživatele) tak budou mít k dispozici vlastní verzi Live Messengeru, s jejíž pomocí budou moci při hraní her, sledování filmů a poslechu hudby komunikovat naráz až s šesti dalšími kamarády. Ti co už Live Messenger v současnosti používají na PC se přitom dočkají automatického transferu kontaktů do Xbox 360 verze.

U každého kontaktu bude navíc jasně vidět, je-li onen uživatel aktuálně připojen k Xbox Live, nebo jestli je na PC. Seznam přátel na Xboxu 360 – tzv. friends list se však s Live Messenger kontakty slučovat nebude. Oba dva seznamy budou i nadále odděleny s tím, že si uživatel bude moci kamarády z friends listu zařadit do Live Messenger seznamu a opačně. Abychom nezapomněli, tak kromě textové komunikace bude Xbox 360 Live Messenger podporovat i voice a video chat, k čemuž však bude třeba Xbox Live Vision kamery nebo headsetu.

S implementací instant messagingu souvisí i noví periferie, kterou však MS představí až v průběhu léta a uvede na trh až na podzim. Jde o malou klávesnici (foto vedle textu), která se zastrčí do zdířky pro headset na Xbox 360 ovladači. Klávesnice bude použitelná jak pro text chat, tak jako náhrada klasické klávesnice.

Aniž bychom chtěli Microsoftu kazit radost z toho, že mohou uživatelům XBL nabídnou instant messaging, tak si stejně dovolíme říci, že možná nejdůležitějším novým prvkem jarního updatu je pro nás inovace systému stahování na pozadí. Hráči si budou moci konečně nalajnovat třeba večer, nebo při odchodu do školy/práce downloady a vypnout konzoli.

Ta se však v takovém případě nevypne úplně, ale zůstane ve standby módu, v němž bude v poklidu stahovat zadané soubory. No a až je stáhne, tak se konzole sama vypne úplně. Docela příjemnou novinkou je i možnost nechat si stáhnout celou kolekci Xbox Live Arcade trial verzí, nebo jenom hry za zadané kategorie. Hráč už tak nebude muset nechat stahovat manuálně jeden soubor po druhém, potažmo jenom novinky (automaticky), jako tomu je nyní

A jedeme dále. Jarní update přinese změnu systému, jež hráče informoval o dosaženém achievementu. Hráč bude v jeho rámci informován o názvu dosaženého achievementu a hodnotě gamerscore, aniž by musel opouštět hru kvůli tomu, aby si tyto informace zjišťoval v seznamu achievementů.

Při vložení hry od mechaniky konzole se v dashboardu objeví její název spolu se seznamem achievementů a gamerscore. Novinkou je také možnost zrychlovat, zpomalovat, zastavovat a pauzovat video downloady už v průběhu stahování (možnost koukat na právě se stahující videosoubory už je k dispozici dlouho), nemluvě o implementaci manuálního nastavení způsobu zobrazování přehrávaných videosouborů – auto, zoom, letterbox, stretch, native.

Co se seznamu přátel týče, tak z něj hráč po aplikaci updatu zjistí kdo je online, ke komu se může přidat, potažmo kdo se může přidat k němu. Nově bude možné porovnávat žebříčky u XBLA titulů přímo s konkrétní osobou na seznamu přátel a ti co se rádi chlubí se svými úspěchy určitě uvítají možnost použít až tří různých druhů vzkazů k upozornění kamarádů na vlastní úspěch (dosažené gamerscore, dosažený achievement a tak dále.). Update přináší ještě několik dalších drobností, které si však raději prohlédněte sami na tomto srozumitelně komentovaném videu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama