reakce-politiku-na-grand-theft-auto-iv-video
Novinka Reakce politiků na Grand Theft Auto IV video

Reakce politiků na Grand Theft Auto IV video

sleepless.

sleepless.

1. 4. 2007 09:07 2
Reklama

Odpočítávání, které začalo v momentě vydání Grand Theft Auto IV traileru, už skončilo – pro nás překvapivě brzy. Tentokrát si totiž politici se svými výtkami vůči titulu, o němž ví v podstatě naprosté ... nic, pospíšili a nečekali ani na to, až bude k dispozici třeba první video přímo ze hry – z akce.

Tak třeba jeden z radních města New York a předseda správní rady komise pro veřejné bezpečí Peter Vallone prohlásil, že "zasadit Grand Theft Auto titul do nejbezpečnějšího velkoměsta v Americe je jako zasadit Halo titul do Disneylandu". Logiku tohoto vyjádření sice nějak nepobíráme, ale budiž, je to jeho názor. Se svojí troškou do mlýna přišel i policejní komisař Raymond Kelly, podle něhož je idealizování násilí opovrženíhodné bez ohledu na to, jak moc je hra, respektive prostředí v něm se odehrává, zjevnou a za vlasy přitaženou parodií.

Jason Post, mluvčí starosty New Yorku Michaela Bloomberga, se nemohl nechat zahanbit a sdělil veřejnosti postoj svého chlebodárce, který prý rozhodně nepodporuje hry, v nichž hráč „dostává body“ za zraňování, či zabíjení policistů. V souvislosti s tím si mluvčí neodpustil trošku propagandy, když připomněl, že počet krádeží automobilů klesl v New Yorku za starostování Bloomberga o 58% a počet vražd o 28%. To je jistě velký úspěch, ale jak to souvisí s GTA IV? Aha, prezidentské volby..tak to jo.

Společnost Take 2 nářky politiků tradičně nijak nekomentuje, tedy do chvíle, kdy se někdo naštve a zase podá žalobu, třeba jistý floridský šílenec převlečený za právníka, jehož jméno všichni známe, ale nikdo je tentokrát nevysloví. Ten si určitě něco pěkného chystá. Bohužel bude mít podle všeho opět smůlu. Není trestné používat ve hře skutečné město, jak bylo vidět třeba v True Crime titulech a spoustě dalších her. Ano, v poslední době se starostové těchto měst bouří, ale ve výsledku s tím nemohou nic dělat. Navíc, Grand Theft Auto IV se nebude odehrávat v New Yorku. Ano ve hře prezentované město může díky několika scenériím a budovám vypadat jako NY, ale NY to není - spíše jeho parodie. S tím se musí politici smířit.

Je přitom zvláštní, že nejčastějším argumentem politiků vůči tomu, aby bylo třeba v akční hře použito skutečné město, je šíření špatného obrázku/pověsti (viz. protesty starosty Las Vegas proti Rainbow Six Vegas). Z našeho pohledu je to samozřejmě naprostá hloupost. Dlouhá desetiletí nikomu nevadí, že jsou ve filmech používána skutečná města, která bývají nezřídka kulisami pro masové vraždy nebo katastrofy. Jakmile se však objeví město v daleko méně pravděpodobnějším scénáři ve hře, tak je oheň na střeše. Ono je to všecko jenom otázkou času a polopatického vysvětlování a diskutování s těmi, co se snaží křečovitě bránit svůj svět, kam jim najednou proniklo něco, co nechápou a ani nechtějí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama