wedbush-morgan-predpovida-tezke-casy-pro-take-2
Novinka Wedbush Morgan předpovídá těžké časy pro Take 2

Wedbush Morgan předpovídá těžké časy pro Take 2

sleepless.

sleepless.

19. 2. 2007 09:48 1
Reklama

Známý analytik Michael Pachte z Wedbush Morgan vypracoval a zveřejnil výsledky svého malého průzkumu, který má varovat klienty před unáhleným nákupem akcií Take 2. Vyhlídky této vydavatelské společnosti na další období nejsou dle Pachtera příliš optimistické a za Wedbush Morgan tedy předpověděl, že akcie T2 klesnou během následujících 12 měsíců ze současných 20 dolarů za kus na 15 babek za kus.

Podle Pachtera je největší přednost Take 2 zároveň její slabinou. Jde hlavně o to, že se vedení T2 nebojí dát zelenou projektům, u nichž není zaručena návratnost investice. Je prý fakt, že právě z takovýchto riskantních rozhodnutí vzejde občas něco moc úspěšného (například série GTA), ale daleko častěji prý ne. Kreativní svoboda poskytovaná vedením T2 prý vyústila v Hot Coffeee skandál v GTA:SA, ve vydání několika neúspěšných her podle filmů, ale za neúspěch se prý dá považovat i ztrátová činnost divize 2K Sports, která se snaží marně soupeřit s EA Sports.

Podle Pachtera prý Take 2 nepomůže ani na podzim naplánované vydání titulu Grand Theft Auto IV, který bude soupeřit s celou řadou dalších vysokoprofilových titulů, včetně Halo 3. Navíc prý není počet majitelů next-gen konzolí pořád dostatečně vysoký, respektive roste jen pomalu. I kdyby si tak GTA IV koupilo všech předpokládaných 13-14 milionů majitelů Xboxu 360 a 5-6 milionů majitelů PS3, tak to nebude dost na to, aby se prodeje GTA IV vyrovnaly prodejům předchozích dílů.

Pomohlo by prý rozšíření série na konzoli Wii, o čemž už se nějakou dobu hovoří, ale nic konkrétního zatím v tomto směru řečeno nebylo. Pachter však jaksi nepočítá s tím, že by si právě kvůli GTA IV byli hráči Xbox 360 nebo PS3 pořídit, tak jako tomu bylo v případě GTA III, kdy si lidé jen kvůli této hře pořizovali masově PS2. V neprospěch GTA IV, tedy alespoň na Xboxu 360, hovoří i fakt, že když si budou majitelé této konzole od MS muset vybírat mezi Halo 3 a GTA IV, tak si prý vyberou Halo 3. Podle Pachtera za to může nejenom loajalita početné uživatelské základy, kterou si Halo série na Xbox platformách vybudovala, ale hlavně online podpora.

Pachter se také zamyslel nad prodělečnou sportovní divizí 2K Sports, která by se prý mohla stát snadným terčem případné akvizice. Není to sice příliš pravděpodobné, ale kdyby mělo k prodeji 2K Sports přeci jenom dojít, tak se jako nejpravděpodobnější kandidát jeví společnost Electronic Arts. Ta by totiž nákupem 2k Sports získala monopol na trhu sportovních her. Otázka podle Pachtera zní, zdali však má EA něco takového zapotřebí, respektive zdali by se jí investice ve výši nejméně 200 milionů dolarů do 2K Sports vyplatila, když už v současné chvíli sportovní tituly od EA Sports hry od 2K Sports poráží (prodejně, kvalitativně je tomu naopak) na plné čáře.

Podle Pachtera, potažmo Wedbush Morgan prý společnost Take 2 sešla ze správné cesty a vydala se špatným směrem. Navíc je prý kvůli špatné komunikaci s investory i akcionáři, nepravidelnému zveřejňování výsledků hospodaření, neposkytování  informací o plánech do budoucna, velmi těžké určit, zdali se vedení Take 2 konečně jalo dát všechno do pořádku. Právě proto Pachter akcionářům radí, aby akcie Take 2 prodali. Svůj závěr by mohla Wedbush Morgan přehodnotit pouze v případě, že Take 2 ukáže zlepšení v oblasti kontroly nákladů, změní výběr her a zajistí výdělečnost své sportovní

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama