zavinil-kutaragi-ztratu-ps3-exkluzivity-gta-iv
Novinka Zavinil Kutaragi ztrátu PS3 exkluzivity GTA IV?

Zavinil Kutaragi ztrátu PS3 exkluzivity GTA IV?

sleepless.

sleepless.

21. 11. 2006 11:04 4
Reklama

Spoustu hráčů hodně překvapilo, když Peter Moore z Microsoftu oznámil na E3 2006, že se Grand Theft Auto IV objeví na podzim 2007 nejenom na PS3, ale i na Xboxu 360. Většina z nás totiž předpokládala, že GTA IV bude zase na půl roku až rok PS3 exkluzivní titul a až poté se objeví na dalších platformách včetně PC a Xboxu 360.

Pravda je taková, že tomu tak podle všeho mělo původně být, jak ve svém blogu na Newsweek uvádí N'Gai Croal. Společnosti Take 2 i Rockstar Games prý měly velký zájem navázat na velmi dobré vztahy se společností Sony a byly ochotny jednat o půlroční až roční exkluzivitě GTA IV pro PS3. Společnost Sony, respektive šéf PlayStation divize Ken Kutaragi, však výše uvedenou snahu nebral v potaz, nebo to tak alespoň vypadá. Kutaragi prý nebyl až příliš dlouho schopen doladit a podepsat obchodní podmínky pro nezávislé third-party producenty a vydavatelské společnosti. Právě kvůli tomu nemohly být uzavřeny žádné dohody o exkluzivitě s third-party subjekty, ačkoli se o to evropská a severoamerická divize Sony vehementně snažily.

Společnost Microsoft naopak neváhala a den co den se, podle anonymního zdroje zevnitř Take 2, snažila tuto společnost přesvědčit, aby GTA IV (a další tituly včetně BioShocku) přinesla na Xbox 360. Dlouho tato snaha nenesla žádné ovoce, ale když vedení Take 2 vidělo, že k dohodě se Sony v nejbližší době nedojde, tak nakonec tlaku Microsoftu a bezedné peněžence Billa Gatese podlehla. Společnost Sony tak přišla o exkluzivitu GTA IV.

Nějak podobně to však vypadalo i v případě historické akční hry Assassin's Creed od Ubisoftu, která měla být původně také PS3 exclusive. Kvůli výše uvedeným důvodům se však spol. Ubisoft nemohla se Sony na časově omezené PS3 exkluzivitě dohodnout a Assassin's Creed se tak nakonec objeví nejenom na PS3, ale i na PC a Xboxu 360. Společnost Sony, respektive vedoucí představitelé SCEA se k celé záležitosti nechtěli moc vyjadřovat. Víceprezident SCEA Jack Tretton k tomu řekl jen to, že zájem přinést GTA IV na Xbox 360 prý přišel ze strany Take 2. SCEA by ji prý sama k něčemu podobnému neponoukala. Tretton tak nepřímo přiznal, že za ztrátu GTA exkluzivity, byť časově omezené, skutečně může sama spol. Sony, jmenovitě Ken Kutaragi, bez jehož podpisu nebylo možné jednat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama