proc-ma-xbox-360-512-mb-ram-a-ne-256
Novinka Proč má Xbox 360 512 MB RAM a ne 256

Proč má Xbox 360 512 MB RAM a ne 256

sleepless.

sleepless.

24. 10. 2006 11:45 1
Reklama

Podle původního plánu měla konzole Xbox 360 obsahovat pouze 256 MB RAM a ne 512. Impulsy k navýšení RAMky v Xbox 360 přitom v rozhodujících fázích rozhodování přicházely ze všech stran. Zevnitř Microsoftu i od first a third-party vývojářů. Nakonec tento konstantní tlak zabral a vedení MS dalo 512 MB RAM v Xboxu 360 zelenou, což rozhodně nebylo jednoduché rozhodnutí. Navýšení RAMky totiž znamenalo i navýšení nákladů na produkci, což v případě jedné konzole nemuselo být tak dramatické, ale v případě několika milionů konzolí už to na účtence poznat rozhodně bylo.

Veškerý kredit za to, že má nyní Xbox 360 512 MB RAMky, si přitom trošku samolibě přivlastňuje jeden z bossů Epic Games Mark Rein. On a Tim Sweeney se prý hodně dlouho snažili MS přesvědčit, že při 256 MB RAM nebudou hry vypadat ani trochu jako next-gen, protože je to málo na kvalitní grafiku a ještě běh programu. Oba dva výše jmenovaní navíc lobovali i za to, aby byl pevný disk standardní součástí Xboxu 360, což se jim nakonec nepovedlo. Navýšení RAMky se jim zdálo mnohem důležitější, tak na něj tlačili víc.

Nakonec se jim to vyplatilo. Odpovědné lidi v MS přesvědčily screenshoty Gears of War. Jeden byl pořízen z té verze hry, jež používala jenom 256 MB RAM a druhá z verze, jež používala 512 MB RAM. V den, kdy prý padlo rozhodnutí o tom, že bude mít Xbox 360 512 MB RAM, volal Reinovi finanční ředitel Microsoftu a sdělil mu, že jej stál 1 miliardu dolarů. Právě tolik totiž musela spol. MS vynaložit na produkci  256 MB RAM navíc. Rein onomu človíčkovi z MS odvětil, že udělal laskavost pro miliardu hráčů. To se sice zatím ani zdaleka nesplnilo a jen těžko někdy splní, ale těch pár milionů mu určitě rádo poděkuje. Otázka je, zda-li byl vliv Marka Reina skutečně tak veliký. Pan Rein je totiž znám svojí velkohubostí. Všechny výše uvedené informace pochází z posledního podcastu na blogu Major Nelson.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama