kradez-battlestations-midway-je-podle-sci-lez
Novinka Krádež Battlestations: Midway je podle SCi lež!

Krádež Battlestations: Midway je podle SCi lež!

sleepless.

sleepless.

11. 7. 2006 08:03
Reklama

O dalším osudu několik let vyvíjeného a neustálé odkládaného titulu Battlestations: Midway se naposledy hovořilo letos v dubnu, když vyšlo najevo, že už jej nevyvíjí maďarský tvůrčí tým Mithis Entertainment (kterému byl vývoj hry svěřen společností MGE, jež byla pro změnu najata společností SCi), protože byla spol. SCi jaksi nespokojena s jeho produktivitou a tak využila svého práva a vývoj hry přesunula na někoho jiného. Nyní na tuto informaci navázala zpráva z britského deníku The Sunday Times, podle níž lidé z MGE a Mithis Ent. (který se stal mezitím součástí Most Wanted Entertainment) podali doma v Maďarsku na policii trestní oznámení na společnost SCi/Eidos kvůli údajné krádeži zdrojového kódu Battlestation: Midway, k níž došlo poté, co se zástupci SCi vloupali na konci minulého roku do kanceláří týmu Mithis. Článek v The Sunday Times cituje právníka maďarských vývojářů Dr. Versitze Piroska, podle nějž měli zástupci SCi při vloupání do kanceláří týmu Mithis ukrást nejenom zdroják Battlestations: Midway, ale i další software a assety týkající se například titulu Joint Task Force, s nímž nemá SCi nic společného (vydavatelem je ATARI). Článek cituje i mluvčího policie v Budapešti Balazse Zakoa, který sice přiznal, že policie vyšetřuje přinejmenším dva případy údajného porušení autorských práv, ale neřekl ani slovo o tom, zda-li se alespoň jedno vyšetřování týká společnosti SCi.

Společnost SCi samozřejmě nenechala článek v The Sunday Times bez odezvy a v oficiálním prohlášení pro Gamasutru prohlásila, že informace z výše zmíněných britských novin jsou scestné, protože se autor článku zjevně domníval, že Joint Task Force a Battlestations Midway je jeden a tentýž titul. Informace o podání trestního oznámení se tudíž netýkají ani Battlestations: Midway ani SCi, ale vztahují se zřejmě k titulu Joint Task Force. Ostatně společnost SCi se v prohlášení vyjádřila v tom smyslu, že ještě nebyla z ničeho konkrétního obviněna a není tudíž ani předmětem vyšetřování.

Prohlášení navíc přineslo (konečně!) informace o tom, jak to vlastně bylo s přesunem vývoje Battlestations: Midway od MGE/Mithis Ent. k jinému týmu. Společnost SCi prý byla už delší dobu nespokojena, jak vývoj hry ve studiích týmu Mithis Ent. probíhá a v listopadu 2005 se tedy rozhodla využít svého práva vlastníka IP Battlestations: Midway a vývoj hry přesunula na bedra jiného týmu. Vývojáři z MGE/Mithis měli samozřejmě na věc trošku jiný pohled a požadovali prý po SCi kompenzaci. Žádné se však nedočkali (a podle SCi ani nedočkají, protož vlastníkem IP je ona a mohla si dělat co chtěla), tak se rozhodli zkusit štěstí a podali oficiální stížnost vůči jednání SCi, v níž mimo jiné zpochybnili vlastnická práva SCi. Evidentně jim však stížnost nepomohla, protože vývoj Battlestations: Midway pro PC a Xbox 360 probíhá jinde (konkrétně v novém týmu, který si v Budapešti vybudovala během 6 měsíců sama spol. SCi) a společnost SCi rozhodně nejeví známky toho, že by se chtěla minulou spoluprácí s maďarskými vývojáři jakkoli zabývat, pokud nebude muset.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama