Forza Motorsport 2 Článek Forza Motorsport 2 - multiplayer

Forza Motorsport 2 - multiplayer

jiri.skrampal

jiri.skrampal

1. 7. 2007 22:53 3
Reklama

Odvážné tvrzení? Inu, dost možná, obzvlášť po tom, co vyšel tak ambiciózní projekt jako Test Drive Unlimited. Forza 2 se jeho otevřenému modelu MMO nesnaží nijak konkurovat, a přesto si mě získala svou propracovaností, důrazem na detaily i novými nápady. Boduje i celkovým přístupem k provázanosti a integraci online hraní do singleplayeru. Microsoft má u některých z nás menší škraloup za některé operační systémy (nebudeme jmenovat, ale při myšlence na čísla 9 a 8 se ještě dnes hráčům rozšíří zornice hrůzou), s Forzou 2 se ale vytáhl, tolik online možností v tak bravurním provedení se jen tak nevidí. Je hezké, že právě Microsoft jde ostatním příkladem v tom, jak využít službu Live skutečně na 100%.

Live jako čtyřproudá dálnice

Je nesmírně příjemné, že díky kompletnímu překladu odpadla ta nepříjemná povinnost překládat všechny herní módy. Takže rovnou k věci. Po kliknutí na možnost hry více hráčů vás jistě na první pohled zaujme položka exhibiční závod. Po vstupu dostanete na výběr možnost rychlého závodu nebo vyhledávání podle kritérií, které bych doporučil, protože rychlý závod vás občas kopne na okruh, kde se jezdí podle extrémních pravidel. Ať už se jedná o pomalé pojízdné popelnice ze šedesátých let nebo firemní prototypy, které zrychlí z nuly na sto dřív než řeknete Hrej, ani jedno není druh zábavy, kvůli kterému je Forza tak skvělá. Výjimkou jsou závody nejrychlejších vozů à la Destruction Derby. Forza 2 má skvěle propracovaný fyzikální model a rozmlátit nablýskané Lamborgini Diablo na cimpr campr se vám určitě nepovede každý den. Problém nastává v situaci, kdy si chce sedm hráčů zajet solidní závod a osmý to hned na začátku otočí do protisměru, šlápne na to a v půlce kola přichystá vedoucímu jezdci nepříjemné překvapení.

Když ve sto čtyřiceti jen jedním kolem líznete trávu vedle silnice, znamená to většinou drsný karambol a při nejlepším „jenom“ ztrátu několika drahocenných sekund. Čelní střet s jiným vozem znamená časovou ztrátu, která se nedá dohnat, a tedy konec závodu.

Forza Motorsport 2 - multiplayer
i Zdroj: Hrej.cz

Vysoké ambice

Pro ambiciózní virtuální řidiče je tu ale především mód kariéry, který je elegantně propojený s kariérou pro jednoho hráče. Vyděláváte tolik potřebné kredity, odemykají se vám partnerství s automobilovými společnostmi apod. Zároveň ale není příliš svazující, takže ve většině online závodů kariéry můžete použít i sadu „defaultních“ vozů pro každou kategorii. Na rozdíl od exhibice v kariéře nemůžete devastovat ostatní vozy, auta vašich protihráčů se totiž chovají jako duchové a v okamžiku potenciální kolize jednoduše zprůhlední.

Posledním módem jsou velké turnaje, které jsou rozděleny do několika kategorií stejně jako automobily. Účastnit se turnajů se samozřejmě vyplatí, nicméně musíte počítat i s větší časovou investicí. Když si zajdete s partou na raid bosse ve World of Warcraft, taky to chvíli trvá.

Přitvrdíme

Jako ve všech online hrách, i ve Forze musíte počítat s tím, že se hraje pěkně zostra. Nemůžete jednoduše spoléhat na hloupou AI, která vás nechá vyhrát, nemůžete počítat s tím, že ostatní budou mít slabší auta a už vůbec nemůžete očekávat ohledy vašich protihráčů. První místo je jen jedno a nikdo vám ho nedá zadarmo. Musíte se připravit na to, že drtivá většina borců na Live má singleplayer proježděný skrz naskrz a auta, která na ně čekají ve virtuálních garážích, by záviděla i Paris Hilton. Určitým ukazatelem schopností a zkušeností je systém True Skill, který všechny řidiče průběžně známkuje. Začínáte s hodnocením 0 – Začátečník. Pokud budete jezdit dost tvrdě, možná nasbíráte celých 40 bodů a stane se z vás Legenda. Moc si ale nefanděte, ultimátní hodnocení čtyřiceti bodů podle současných tabulek k dnešnímu dni docílil jen jediný hráč. Výzva pro vás? Samozřejmě!

Forza Motorsport 2 - multiplayer
i Zdroj: Hrej.cz

Zlepšete si angličtinu

Opravdu úžasná věc na online hraní Forzy 2 je komunita, která se kolem ní vytváří. Pokud máte prázdný friendlist a nevíte, kde sehnat nové přátele, je Forza 2 Live tou pravou studnicí. Komunikace před headset funguje skvěle a pokud jen trochu ovládáte angličtinu, budete už po pár závodech vesele drbat s ostatními řidiči a rozhodně ne jen o autech. Jen varování před anglicky mluvícími mutující teenagery, kterých je obecně celý Live plný. V záplavě zvuků řinoucích se do jejich mikrofonů většinou rozeznáte jen:“....fuck...fucking bitch.........fuck..... asshole....fuck...“.

Autobazar

Poslední pěknou novinkou je Aukční dům, kde můžete dražit své nablýskané miláčky. Původně šlo pravděpodobně jen o místo, kde se střetávala nabídka s poptávkou a handlovala se obyčejná auta. Svým způsobem to tak funguje i dnes a když budete dostatečně dlouho hledat, určitě narazíte na skvělé auto za mrzký peníz. V Aukčním domě se dnes ale prodávají hlavně neskutečně drahé vlastnoručně upravené vozy. A některé vypadají neuvěřitelně, jen se na ně podíváte a jednoduše je musíte mít. A když na ně náhodou nemáte, bude vás to žrát ve dne v noci. Co když si ho někdo koupí dřív, než na něj stačíte vydělat? A co když si na něj konečně vyděláte a někdo vaši nabídku přeplatí? Kdybyste chtěli dražbu svého vysněného auta sledovat non-stop, stačí vám připojení k internetu a webový prohlížeč, k celému Aukčnímu domu máte totiž přístup z oficiálních stránek Forzy 2.

Online u Forzy 2 sám o sobě není důvod pro koupi tohohle skvělého simulátoru. Výborně se ale doplňuje se zbytkem hry a jeho smysl pro detail hru posouvá na mnohem vyšší úroveň. Rozdrtit nejlepší hráče světa s vlastnoručně vytuněným autem nebo sledovat, jak se o vaše umělecké dílo na aukci ostatní hráči perou, je jednoduše k nezaplacení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama