Shaun White Snowboarding Recenze Shaun White Snowboarding

Shaun White Snowboarding

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

13. 11. 2008 23:00 3
Reklama

Předpověď počasí hovoří jasně, od příštího týdne ochlazení, v noci teploty pod nulou a sněžení. Pro letní tvory nejhorší doba v roce, vyhlídky na zlepšení v nejbližších měsících téměř nehrozí, pokud se tedy nepotvrdí zlověstné teorie o globálním oteplování. Naopak tvorové zimní vyhlížejí první sněhové vločky se zálibným pohledem malého dítěte, kterému maminka slíbila lízátko, hýčkají si v teple domova své lyže či snowboard a doufají, že se ta rosnička v televizi tentokrát nespletla. Ale pakliže se opět zmýlila, nemusí fandové zimních radovánek zoufat, pod záštitou Ubisoftu se na nás řítí freestylová pecka v podobě Shaun White Snowboarding. Tvůrci slibovaná absolutní volnost se opravdu koná, celková hratelnost lehce pokulhává, ale nepředbíhejme.

Přiznám se bez mučení, že prakticky ihned po spuštění SWS jsem byl uchvácen, vybavila se mi totiž vzpomínka na můj první den v alpském středisku – pohled na předlouhé kilometry sjezdovek s houfy sportovců, zasněžené vrcholky hor a z nich vyčuhující skaliska, azurově modrá obloha. Téměř totožnou atmosférou dokáže dýchnout Shaun White Snowboarding v prvních okamžicích a okouzlení pokračuje snad ještě silněji po prvním seskoku z vrtulníku na samotném vrcholku hory. Autoři si opravdu dali záležet, co do vysokohorské krajiny zde nalezneme prakticky vše. Je libo prašan? Ledová koryta? Trhliny v ledovci? Skalní převisy? Kvílející vítr? Laviny? A aby toho nebylo málo, čtveřici různých lokací? Člověku až mrazí, jak precizně se podařilo velehory zpracovat…

Ale Shaun White Snowboarding není jen o kochání se krajinou, kdepak, což napovídá i samotný název hry. Naučit se jezdit na prkně není nic dvakrát jednoduchého, pakliže nejste talent od pánaboha, a to samé platí i pro SWS. Žádný tutoriál se nekoná, pouze si vyberete vám sympatickou postavu, snowboard, oblečení, pak už jen vyjet lanovkou nahoru a … zkoušet, kterak se co dělá. Tento přístup rozhodně nebude vyhovovat každému, ale na druhou stranu radost z úspěšně provedených triků, jež jste se naučili „sami“, je hned o něco větší. O to víc, že jízda na prkně ve Shaun White Snowboarding je i přes výraznou arkádovitost dosti obtížná, sjet horu bez toho, aby si jezdec dal lidově řečeno po hubě působí jako úkol z kategorie nadlidských. Pravda, velký podíl na obtížnosti ovládání má také využívané vybavení, se základním prknem se moc vyřádit nejde, na kvalitnější je zase třeba nějaký čas vydělávat prostřednictvím výzev přímo na svahu.

Se systémem úkolů připomíná SWS asi nejvíce sérii GTA, na svahu máte absolutní volnost a je jen a jen na vás, zda se raději pustíte do závodu ve sjíždění zábradlí, ve sbírání předmětů nebo v klasickém freestyle závodě. Vedle toho je nutné průběžně plnit tzv. úkoly Shauna Whitea, který kamsi na skaliska ukryl osmačtyřicet mincí, přičemž vždy po získání dvanácti jsou otevřeny nové možnosti, triky atp. Průšvih je, že tyto mince jsou mnohdy ukryty na tak „nádherných“ místech, až to hezké není. Při jízdě shora dolů sice na mapce vidíte, kterým směrem byste se měli dostat ke kýženým mincím. Jenže dostat se na dohled neznamená sebrat, a tak nezbývá než zkoušet a vymýšlet, kterak se na dané místo vyškrábat. Povětšinou jde o „banální“ přeskočení propasti, vyjetí po ledové hraně, atp., ale ze zdánlivě jednoduchých úkolů se postupně vyklubou pekelně zákysová místa. Naštěstí lze na trať umístit vlaječku vracející jezdce po stisknutí tlačítka na toto místo, jinak byste museli sundat prkno a vyšlapat si pěkně proti svahu vzhůru (ano, i to zde jde).

Ještě zpátky k trikům a jejich vlastnostem, tvůrci se očividně snažili přizpůsobit hru širšímu obecenstvu, a to zejména arkádovitými vlastnostmi jízdy. Bohužel, ne vždy se zdařilo najít optimální hranici mezi tím, co je málo a co moc, přeci jen ustát téměř bez problémů nekontrolovaný pád z deseti metrů působí přinejmenším komicky. Vedle toho se ale staví obtížné provádění triků, kdy se bez správného dopadu doslova rozplácnete do sněhu a válíte sudy. To bohužel podvědomě nutí jezdit více na jistotu, což není tolik zábavné a vytváří dojem rutinní záležitosti. Ještě štěstí, že s lepším vybavením se triky stávají snadnějšími, otázkou zůstává, kolik hráčů po prvních několika hodinách raději neuteče.

Kdo neuteče a pustí se do multiplayeru, nalezne další hromady kouzel SWS. Jízda po sjezdovkách až se šestnácti dalšími kamarády přidává hře nový rozměr, pro multiplayer jsou dokonce speciálně uzpůsobeny i některé výzvy přímo na sjezdovkách. A pokud vás některý z kamarádů naštve, není nic lepšího než hodit po něm sněhovou kouli :-).

Jak už jsem naznačoval v úvodu, i přes poněkud rozporuplnou hratelnost vypadá Shaun White Snowborading úchvatně. Nalezneme zde tolik dechberoucích okamžiků, až z toho mrazí, velmi efektně působí vyvolání a následné ujíždění ženoucí se lavině, kdy sebemenší chybička znamená téměř okamžitou bílou tmu. Snad jen škoda, že se postava ze sněhu vyhrabe sama, vyčmuchání bernardýnem se soudkem sudu by bylo ještě o kousek efektnější :-). Příjemně působí i ozvučení a soundtrack, který by bez problému obstál i při normálním poslechu.

Shaun White Snowboarding je rozporuplná hra. Singleplayerová kampaň se sbíráním mincí jakožto její hlavní náplní patří k největším zklamáním, ale pocit, že sjíždíte z nejvyššího bodu hory freestylově dolů, je k nezaplacení. I přes nedostatky věřím a jsem si jistý, že si SWS najde cestu ke spoustě fanoušků, mohlo to být ale lepší, mnohem lepší…

Shaun White Snowboarding
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Wii Wii

Verdikt

Shaun White Snowboarding si i přes své mouchy zaslouží pozornost všech fandů zimních sportů. Kdo vyzkouší, neprohloupí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Absolutní volnost na svahu, 4 nádherně zpracovaná horská střediska, zábavný multiplayer, spousta dechberoucích okamžiků, laviny, koulování.
Singleplayerová kampaň hraničí s nudou, místy rozporuplná hratelnost.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama